20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Önemsediğiniz Unutkanlıklar Alzheımer Habercisi Olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Önemsediğiniz Unutkanlıklar Alzheımer Habercisi Olabilir
Abone ol
Eğer siz de bu gibi cümleleri sık tekrarlıyorsanız Alzheimer hastalığı riski ile karşı karşıya olabilirsiniz.
“Eyvah! Yemeği ocakta unuttum”
“Marketten başka ne alacaktım?”
“Randevum saat kaçtaydı”

Alzheimer, basit unutkanlıklar şeklinde başlayıp hastalık ilerledikçe; çok iyi bilinen yolun bulunamaması, akrabalarını tanıyamamak gibi unutkanlıklara yol açıyor. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Bilge Çetin, günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde 65 yaş üstü 100 kişiden 8’inde görülen Alzheimer hastalığı hakkında bilgi verdi.
 
Alzheimer hastalarında beyin hücreleri hızlı ve erken ölüyor
Zihin işlevleri normal olan bir kişinin bu işlevini kaybetmesi ‘bunama’ olarak isimlendirilirken, bunama (demans) yapan hastalıklar içinde en sık görülen Alzheimer hastalığıdır. Hastalık ile ilgili en önemli risk faktörü yaş olduğundan yaşam süresinin uzaması ile hastaların sayısı giderek artmaktadır. Yaşla beraber her kişide beyin hücre ölümü olsa da, Alzheimer hastalarında bu süreç çok hızlı ve erken olmaktadır. Yaş faktörünün yanı sıra; düşük eğitim düzeyi, geçmişte depresyon yaşanması, damar hastalıkları, geçmişte ciddi kafa yaralanması, ailede bu hastalığın varlığı hastalığın görülme riskini artırır.
 
Tedavi ile hastalığın seyri yavaşlatılıyor
Rahatsızlık sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden, yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir. Unutkanlık şikayeti olan yaşlılarda muayene, nöropsikolojik testler ve beyin MR/BT çekimi sonrasında tanı konulur ve konulan tanıya göre tedavi edilir. Alzheimer hastalığı tedavisinde tablet, damla ve deriye yapıştırma şeklinde kullanılan ilaçlar mevcuttur. Bu tedaviler hastalığın seyrini yavaşlatır, var olan yakınmalarda değişiklik olmaz.
 
Bol balık (Omega 3) tüketimi Alzheimer’ı önleyebiliyor.
Alzheimer hastalığı bol balık (omega 3) tüketen ve az yağlı beslenen kişilerde daha az görülmektedir. Bu nedenle tahıllar, sebzeler, meyveler, peynir, süt, özellikle balık, zeytinyağı ve ölçülü miktarda kırmızı şaraptan oluşan Akdeniz Diyeti koruyucu bir faktördür. Antioksidan içeren besinler bol bol tüketilmeli; yeşil yapraklı sebzeler ve narenciye meyvelere ağırlık verilmelidir. Bulmaca çözmek ve hesaplamaları akıldan yapmak gibi yöntemler de hastalığın önlenmesinde faydalı olabilmektedir. Ayrıca unutkanlık hangi yaşta olursa olsun ihmal edilmemeli, kişiler mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmalıdır.

(Memorial Hastaneleri)
 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar