25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4822
EURO34.9401
ALTIN2434.3

Kulak Çınlaması Hayatınızı Kabusa Çevirmesin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kulak Çınlaması Hayatınızı Kabusa Çevirmesin
Abone ol
Kulak çınlaması, genellikle 40-80 yaşları arasındaki kişilerde sıklıkla görülen, toplumun %17’sini, yaşlı nüfusun ise %33’ünü etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.
Kulak çınlaması, kulak kiri belirtisi olabileceği gibi ciddi hastalıklara da işaret edebilir.
 
Hastaların yarısında iki kulakta da ortaya çıkabilen kulak çınlamasının nedenleri ve tedavi yöntemlerini, MemorialDiyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Fuat Bulut anlattı.
                       
Yüksek sese maruz kalmayın
Kulak çınlamasının en yaygın görüldüğü rahatsızlık, çoğu zaman ani veya uzun süreli yüksek sese bağlı işitme kaybıdır. Özellikle çok yüksek ve şiddetli müziğin olduğu ortamlarda bulunma sonucu oluşan Tinnitus, dinlenme ile geçse de bazı kişilerde kalıcı olabilmektedir.


       Op. Dr. Fuat Bulut


Kulak çınlamasının neden olduğu önemli bir başka hastalık da ani işitme kaybıdır. Hipertansiyon, stres, alkol ve kafein gibi tansiyonu yükselten faktörler, çınlama sesini daha da fark edilebilir hale getirebilir. Kulak çınlaması devamlı hale gelir, işitme kaybı ya da baş dönmesi oluşursa, mutlaka doktora danışılmalıdır.
 
Tiroid ve damarsal hastalıklar kulak çınlaması nedeni
Kulak çınlamasının birçok nedeni olabilir bunun için hastanın mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. 
 
Kulak çınlamasının en önemli nedenleri;
*Damarsal hastalıklar, sinir-kas hastalıkları (Örneğin çene eklem fonksiyon bozuklukları), enfeksiyon hastalıkları,

*Kulak sinirinden kaynaklanan nedenler, merkezi sinir sistemi hastalıkları, yaşlılığa bağlı gelişen işitme kaybı, yüksek sese maruz kalma, kemikçik sistem bozukluğu, tümörler,

*Dış kulak kanalından kaynaklı nedenler: özellikle kulak kiri ve kulağı kaşımak için kullanılan cisimler,

*Metabolik kaynaklı nedenler: Tiroid hastalıkları, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, vitamin B12, Çinko, Bakır, Demir eksikliği,

*Nörolojik Nedenler,

*İlaç kullanımı ile ilgili nedenler: Aspirin, bazı antidepresan ve kanser ilaçları, ağır Metaller( Civa, Arsenik ve Altın vb.)
 
Geniş bir laboratuvar incelemesi şart
Kulak çınlamalı hastaların, kulak-burun-boğaz ve baş-boyun bölgesi detaylı olarak muayene edilmelidir. Kulak çınlamasının değerlendirilmesinde hastanın hikâyesi büyük önem taşır. Çınlamanın nerede olduğu, nasıl bir özellik gösterdiği, birlikte baş dönmesi, işitme kaybı vb. belirtilerinin olup olmadığı, psikolojik ilaçlar alıp almadığı, aile hikâyesinde alerji, şeker ve sara hastalığı, işitme azlığı mutlaka araştırılmalıdır. Özgeçmişte kafa travması, kulağa toksik ilaç kullanımı sorgulanmalıdır. Kulak çınlamalı hastaların tanısı için aynı zamanda geniş bir laboratuvar incelemeye ihtiyaç vardır.
 
Stresi kontrol altına alın
Kulak çınlaması tedavisinde amaç çınlamayı tamamen ortadan kaldırmak veya bu sesi olabilecek en az düzeye indirmektir. Bunun için stresi kontrol altına almak gerekir. Çünkü stres, kulak çınlamasını daha da kötüleştirebilir. Aspirin kullanımı kısıtlanmadır. Alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Çay ve kahve kullanımı azaltılmadır. Kulak çınlamasına işitme kaybı eşlik ediyorsa, işitmeye yardımcı cihazlar dışarıdan gelen sesleri çoğaltarak, kulak çınlamasının gürültüsünü daha az belirgin hale getirebilir. İnatçı bazı bazı durumlarda tedavi için cerrahi müdahale de gerekebilir.

(Memorial Hastaneleri)
 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar