28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3233
EURO35.0886
ALTIN2282.2

Kolesterol Yüksekliği Kalbi Vuruyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kolesterol Yüksekliği Kalbi Vuruyor
Abone ol
Kolestero vücuttaki hücre zarı yapımına katkı sağlayan, bazı hormonlar ve safra asitleri yapımı için öncül bir madde olan aynı zamanda çocukların büyüme ve gelişmesi için gerekli bir lipid türüdür. Vücudumuz için gereklidir ancak kanda belirli bir seviyenin üzerine çıktığında kalp ve damar hastalıklarına neden olmaktadır.
Kolestero vücuttaki hücre zarı yapımına katkı sağlayan, bazı hormonlar ve safra asitleri yapımı için öncül bir madde olan aynı zamanda çocukların büyüme ve gelişmesi için gerekli bir lipid türüdür. Vücudumuz için gereklidir ancak kanda belirli bir seviyenin üzerine çıktığında kalp ve damar hastalıklarına neden olmaktadır.  

Memorial Diyarbakır Hastanesi Biyokimya Bölümü’nden Uz. Dr. Servet Külahçıoğlu, kolesterol yüksekliğinin vücuttaki zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.

Kolesterol oranı erkeklerde daha fazla

Sağlıklı bir kişinin kanında 8 saat açlıktan sonra ölçülen lipid düzeyi %400-700 mg kadardır. Bunun 1/4 ‘ü trigliserit, %140-200 mg’ı ise kolesteroldür. Dışarıdan besinlerle her gün 0,3-0,9 gr kolesterol alınır. Günlük 1,5-2 gr kolesterol ise vücutta karaciğer ve bağırsaklarda yapılır. Kolesterol iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılır. Kandaki kolesterol düzeyi yaşla beraber artar ve erkeklerde daha fazla bulunur.

İyi kolesterol kalp hastalıklarına karşı koruyucudur
Kötü kolesterol yani LDL, düşük yoğunluklu kolesteroldür. İyi kolesterol yani HDL ise yüksek yoğunluklu kolesteroldür. HDL damar duvarındaki kolesterolü dışarıya taşır. Dolayısıyla ateroskleroz (damar sertliği) için koruyucudur. Damar tıkanıklığının ve damarlarda pıhtı oluşumunun en büyük nedeni, LDL kolesterolün birikimidir. Damar duvarında oluşan hasar arttıkça LDL kolesterolün birikimi de artar. Bu duruma vücudun çalışması sonucu oluşan serbest oksijen radikalleri ile oksitlenme eklenince birbirini takip eden biyokimyasal olaylar zinciri başlar ve damar tıkanıklığına yol açar. Türkiye’de HDL düzeyi diğer toplumlara göre daha düşüktür.

Kolesterol yüksekliği damar tıkanıklığını tetikler

Kandaki kolesterol düzeyinin yüksekliği ile kalp damar hastalığı arasında bir ilişki bulunmaktadır. Kolesterolden zengin besinler kan kolesterolünü yükseltir. Bu beslenme tarzı uzun süre devam ederse, kolesterol yüksekliği de buna bağlı olarak artış gösterir. Böylece damar tıkanıklığı kaçınılmaz olur. Damarların etrafında biriken lipid, bir süre sonra damarlarda daralmaya ve çeşitli organlara giden kan akışının yavaşlamasına yol açar.  Tıkanıklık, özellikle büyük damarlarda görülür. Kalbi besleyen damarlarda oluşursa kalp krizine, beyni besleyen damarlarda oluşursa inmeye hatta ölüme neden olur.

Kolesterol dengede tutulmalıdır
Total kolesterol düzeyi 300 mg’nin üzerine çıktığında kalp krizi geçirme riski 2-3 kat artar. Kolesterol yüksekliğine eklenen sigara, hipertansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık, hareketsiz yaşam ve alkol hayatı büyük oranda tehdit eder. LDL kolesterol düzeyi 115 mg/dl altında, HDL kolesterol düzeyi 40 mg/dl üzerinde tutulursa kalp damar hastalığı riski büyük ölçüde azaltılmış olur. Ayrıca yüksek trigliserit düzeyleri de damar tıkanıklığına neden olduğundan trigliserit düzeyinin 150 mg’nin altında olması gerekir.

20 yaş sonrası kolesterol düzeyi ölçülmeli
20 yaşın üzerindeki kişilerin kan kolesterol düzeyi mutlaka ölçülmelidir. Ailesel yatkınlığı ve şeker hastalığı olanlarda damar tıkanıklığı daha sık görüldüğü için kolesterol ölçümü daha sık yapılmalı ve daha düşük düzeyde tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.


Yaşam tarzınızda değişiklik yapın
Türkiye’de en sık ölüm nedeni kalp damar hastalıklarıdır.  Damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi ve inmede hasta bazen sağlık merkezlerine ulaştırılamadan kaybedilebilmektedir. Dolayısıyla yıllar içinde sinsi bir şekilde ilerleyen bu hastalığa yol açan sebepler önceden tespit edilmeli ve buna yönelik beslenme ile yaşam tarzı değişikliğiyle korunma sağlanmalıdır. Yaşam tarzı değişikliğinde; diyet, egzersiz, kilo verme, sigara ve alkolün bırakılması, beslenme tarzı değişikliğinde ise; hastanın özellikle meyve, sebze, tahıl ve lifli gıdalar, balık, beyaz et, az yağlı süt gibi gıdalar ile beslenmesi önerilmektedir.

İlaç doktor kontrolünde kullanılmalı
Beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile kolesterol yüksekliği önlenemezse ilgili doktor tarafından başlanacak koruyucu ve tedavi edici ilaçlar kullanılmalıdır. İlaca başlama sınırı ve süresi kişinin kan kolesterol düzeyine, risk faktörlerine göre yine doktor tarafından belirlenir. Tüm bu önlemler alındığında bu hastalıklardan ölüm 4 kattan fazla azaltılmış olur. Kolesterol düşürücü ilaçların yan etkileri ve etkinliği yapılacak kan tahlilleri ile izlenebilmektedir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar