29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3744
EURO35.0772
ALTIN2325.3

Kadınlar jinekolojik muayeneden korkmamalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadınlar jinekolojik muayeneden korkmamalı
Abone ol
Osmaniye Özel Sevgi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Topaloğlu Güney, jinekolojik muayenenin önemini anlattı.
Osmaniye Özel Sevgi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Topaloğlu Güney, jinekolojik muayenenin önemini anlattı.

Kadınların önemli bir kısmının jinekolojik muayenenin öneminden haberdar olduğunu fakat utanma, heyecan, korku gibi duygular nedeniyle ihmal ettiklerine dikkat çeken Dr. Güney, "Düzenli olarak yapılan jinekolojik muayene eğer varsa hastalıkların erken teşhisine neden olur ve bu da tedavi sürecinin çok daha verimli geçmesini sağlar.Jinekolojik muayene ile rahim, rahim ağzı, yumurtalık ve vajen kanserleri çok erken safhalardayken tespit edilebilir. Yine rahim ağzı bölgesindeki enfeksiyonlar henüz bir yaraya yol açmadan teşhis ve tedavi edilebilir." dedi.

YILDA EN AZ BİR KERE JİNEKOLOJİK MUAYENE ŞART

Cinsel olarak aktif her kadının hiçbir jinekolojik şikayeti olmasa da düzenli olarak yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmesinin şart olduğunu kaydeden Güney, "Genç kızlarsa, kadınlık sürecine girmeden önce en az 1 kere, genital organlarının gelişimi ve adet düzenlerinin takibi açısından mutlaka jinekolojik muayeneye tabi olmalıdırlar." diye bilgi verdi.

Jinekolojik muayenede öncelikle kadının dış genital organlarının gözle incelendiğini kaydeden Güney, "Bu sırada dış dudaklarda, kitleler ve sert dokular varsa akıntının rengi, görünümü, kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakılır. Daha sonra vajen ve rahim ağzına spekulum denen aletle gözle bakılarak incelenir. Bu esnada vajen ve serviksteki çeşitli lezyonlar, yaralar, kitleler ve varsa akıntı direkt bakılarak incelenir. Lezyonlardan smear denen sürüntü veya icap ediyorsa biyopsi (parça) alınır. Akıntı varsa bundan kültür alınabilir ve direkt mikroskopta incelenebilir. Vajen ön ve arka tarafında sarkma olup olmadığı idrar torbasının ve "üretra" denilen idrar yapılan kanalın durumuna bakılır. İdrar kaçırma olup olmadığı tespit edilir. En son elle muayene yapılır. Bu muayenede bir elimiz genellikle sağ işaret ve orta parmaklar vajende diğer el ise karında basınç uygulayarak iç genital organlar değerlendirilir. Kist, miyom, batında yapışık kitleler hissedilmeye çalışılır. Hassasiyet olup olmadığına bakılır."

Op. Dr. Sezin Topaloğlu Güney, Jinekolojik muayenenin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, doktorun yapılmasını uygun gördüğü tüm testlerin yapılmasının önemine vurgu yaparak, "Kadın sağlığı, yeni nesillerin de sağlıklı olarak dünyaya gelişini müjdeler, unutmayın." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar