29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3643
EURO34.9818
ALTIN2324.9

"Her 6-7 erişkinden biri böbrek hastası"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Her 6-7 erişkinden biri böbrek hastası"
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğun söyledi.

Osmaniyeİl Sağlık MüdürüDr. Hasan Öznavruz, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğun söyledi.

Kronik Böbrek Hastalığının dünyada ve ülkede salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu odluğunu vurgulayan Dr. Öznavruz, bu hastalığın erken saptanması durumunda sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesinin geciktirilebilir olduğunu ifade etti.

Hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemekte olduğunu kaydeden Öznavruz, "Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Kronik Böbrek Hastalığının gelişme riski, kadınlarda erkeklerden daha yüksek olabilmektedir." dedi. 

Bazı böbrek hastalıklarının genellikle kadınları etkilediğine dikkat çeken Özmavruz şöyle dedi: "Böbrek enfeksiyonları kadınlarda daha sık görülmekte ve gebelikte risk artmaktadır. Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede kronik böbrek hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir. Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır.

Genç kadınlarda  preeklampsi gebelik zehirlenmesi, septik düşük plesantanın enfeksiyonu ve doğum sonu kanama doğumdan sonra major kanamalar akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını tetikleyebilir. Bakanlığımız, böbrekler ve kadın sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kadınlarda kronik böbrek hastalığı ve gebelikte erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının kadın sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 8 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Sonuç olarak, kronik böbrek hastalığınız varsa ve gebeyseniz, aşırı kilodan kaçının, az tuz tüketin ve her gebe muayenenizde tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün. “Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik"
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar