25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5353
EURO34.9792
ALTIN2432.2

Güneş çarpan kişiye içmesi için kesinlikle sıvı verilmemeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneş çarpan kişiye içmesi için kesinlikle sıvı verilmemeli
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, güneş çarpan kişinin bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesini belirterek, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini söyledi.
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, güneş çarpan kişinin bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesini belirterek, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini söyledi. 

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat kenen Dr. Sarı, sıcaklık ve nem artışınabağlı olarak vücut ısısının artmakta olduğunu ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını, normalde terleme ile vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığını kaydetti.



Aşırı sıcaklarda sadece terlemeyle vücut ısısının dengede tutulamayacağına dikkat çeken Sarı, "Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı , kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir.

Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir." dedi.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar hakkında da bilgi veren Dr. Sarı, "Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar,  hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları olanlar sürekli ilaç  kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur." dedi.

GÜNEŞ ÇARPMASI KALICI HASARA VE ÖLÜME NEDEN OLABİLİR


Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile güneş çarpmasının meydana geldiğini aktaran Sarı, "Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derece üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4 derece üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardım olarak  kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuksu veya vantilatör, klima benzeri soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır." diye bilgi verdi.

GÜNEŞ YANIKLARINA YOĞURT SÜRÜRLMEMELİ

Güneş Yanıkları hakkında da bilgi veren Sarı, "Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, su toplanması ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır. Güneş ışınlarının sağlık üzerine oldukça önemli olumlu etkileri mevcuttur. Uzun süre maruz kalındığında olumsuz etkiler de ortaya çıkabilir. Ciltte erken yaşlanma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekelerinin ortaya çıkması bu olumsuz etkilerindendir." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar