28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3272
EURO35.1617
ALTIN2303.8

Görünmeyen Teller ile Her Yaşta Özgürce Gülümseyin!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Görünmeyen Teller ile Her Yaşta Özgürce Gülümseyin!
Abone ol
Dişlerinizdeki çapraşıklar düzelsin istiyorsunuz ancak, diş telleriniz dışarıdan gözüksün istemiyor musunuz?

Dişlerinizdeki çapraşıklar düzelsin istiyorsunuz ancak, diş telleriniz dışarıdan gözüksün istemiyor musunuz?

Dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan, görünmeyen teller (lingual ortodonti) ile artık her yaşta diş çapraşıklıklarından kurtulmak mümkün! “Lingual ortodontiyi; erişkin hastalar, iş insanları, kısacası telleri görünsün istemeyen tüm hastalar sıklıkla tercih etmektedirler” diyen İstanbul Okan ÜniversitesiDiş Hastanesi Ortodonti Bölümü’nden Doç. Dr. Çağla Şar, açıkladı!

Ortodontide son yıllarda erişkin hasta popülasyonunun artmasıyla birlikte estetik tedavilere de ilgi artmıştır. Görünmeyen ortodontik tedavi seçeneklerinden birisi, lingual ortodontidir. Lingual ortodonti, dişlerin iç taraflarına yapıştırılan tellerle yapılan ortodontik tedavidir. İç yüzeylere yapıştığı için “görünmeyen” bu tellerle dişlerin bozuklukları düzeltilirken, dışarıdan hiç bir şey belli olmadığı için ağzın görünümü doğal kalmaktadır. 

Metal Tel Takmak İstemeyenlere Büyük Rahatlık!

Geleneksel metal teller ile kendini rahat hissetmeyen her yaştan hasta için lingual ortodonti iyi bir alternatiftir. Lingual ortodontiyi; erişkin hastalar, iş insanları, kısacası  telleri görünsün istemeyen tüm hastalar sıklıkla tercih etmektedirler. Uygulama için yaş sınırı yoktur. Kalıcı dişlerin sürdüğü, 11-12 yaşlarından itibaren her yaşta hastaya uygulanabilir. Lingual braketler de, aynı klasik braketler gibi ilk 1 hafta hastaya hafif bir rahatsızlık verebilirler. 1-2 hafta sonunda dil, tellerin varlığına tamamen alışacaktır. 

Lingual Teller Konuşmanızı Etkilemez!

Lingual teller, konuşmayı etkilemez. Ancak hasta, konuşmasında hafif bir değişiklik hissedebilir. Bu durum, tellere tamamen alışınca 3-4 hafta içinde geçecektir. Özellikle tiyatro sanatçısı, öğretim üyesi ve avukat hastalarımız; konuşma konusunda hiçbir sorun yaşamamışlardır. Lingual braketlerin kullanılabilmesi için dişlerin ve diş etlerinin son derece sağlıklı olması gerekmektedir. Dişlerin, diş etlerinin ve tellerin tedavi boyunca temizlenmesi çok önemlidir. Hastaların diş fırçalamaya daha fazla zaman ayırmaları gerekir. Diş fırçasına ek olarak; diş ipi, ara yüz fırçası, ağız duşu gibi ek ürünler tavsiye edilir. Lingual ortodontik tedavi bittikten sonra ise, her ortodontik tedaviden sonra yapıldığı gibi dişlerin eski haline dönmemesi için dişlerin iç tarafına koruyucu bir tel yapıştırılır, bu tel hastaya rahatsızlık vermez ve ömür boyu kalması istenir. Hastalar yılda 1-2 kez kontrol amaçlı ortodontistlerine başvurmalıdırlar.

Şeffaf Plaklar Bir Diğer Seçenek!

Diğer bir görünmeyen ortodontik tedavi seçeneği ise, şeffaf takıp çıkarılabilir plaklardır. Dijital ortodontik tedavi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hastadan alınan ölçüler, 3 boyutlu tarama yöntemleri ile taranarak ya da direkt olarak ağız içi tarayıcılar ile taranarak bilgisayar ortamına aktarılır. Sanal alt ve üst modeller, bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilir ve hastaya özel tedavi planı oluşturulur. Daha sonra oluşturulmuş tedavi planına göre, dişler plaklar ile kademeli olarak hareket ettirilecek şekilde simüle edilir ve seri plaklar üretilir. Bu takıp çıkarılabilen plaklar, hastalar tarafından kolaylıkla tolere edilebilirler. Hastalardan plaklarını günde 20-22 saat takmaları istenir. Plakların sadece gece takılması yeterli değildir, çünkü plak dişi hareket ettirmek için bir kuvvet uygular ve bu kuvvetin dişi hareket ettirebilmesi için bütün gün takılması gereklidir. Plaklar, ortodonti hekimlerinin ön gördüğü şekilde her 1 hafta ya da 15 günlük periyodlarla değiştirilir. 

Braketler ve tellerle kıyaslandığında hastanın ağız hijyenini sağlaması da şeffaf plaklar ile daha kolaydır. Dişlerinin yüzeyinde tel olmadığı için hasta sanki tedavi olmuyormuş gibi plaklarını çıkarıp dişlerini rahat bir şekilde fırçalayabilir. Şeffaf plak tedavisinde de lingual tedavide olduğu gibi tedavi bittikten sonra dişlerin iç yüzeylerine retainer denilen sabitleyici ince bir tel yapıştırılır.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar