25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5126
EURO35.0007
ALTIN2434.4

‘Evlenince Geçer’ Demeyin!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Evlenince Geçer’ Demeyin!
Abone ol
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, ‘çikolata kisti’ olarak bilinen ‘endometriozis’ hastalığı konusunda bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, ‘çikolata kisti’ olarak bilinen ‘endometriozis’ hastalığı konusunda bilgi verdi.

Genç kızlarda şiddetli ağrı ile sinyal verebilen kist için erken teşhisin önemine değinen Prof. Dr. Şendağ, “Aile büyükleri tarafından ‘evlendiğinde geçer’ deniliyor, bu durumda tanı konulma süresini ne yazık ki uzatıyor” dedi.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Çikolata kisti
nin bir üreme çağı hastalığı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şendağ, ‘‘30’lu yaşlarda daha sık görülen endometriozis hastalığının görülme sıklığı üreme çağındaki hastalarda yüzde 10, infertile (kısır) olan hastalarda yüzde 20-50, alt karın bölgesinde devamlı ağrısı olan hastalarda ise yüzde 40-60 oranlarında gerçekleşmektedir’’ ifadelerine yer verdi.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çikolata kistinin belirtilerinin çoğunlukla adet ağrısı şeklinde kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Şendağ, ‘‘Adet ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kısırlığı endometriozis tanısı konulurken öncelikle düşünülen başlıklar olarak söyleyebiliriz.

Hastalığın kontrol altına alınması ve tedavisi sırasında ağrı ön planda ise, öncelikle ilaçla tedavi seçeneğini uyguluyoruz. Bu tedavide kullandığımız doğum kontrol hapları hormon düzeyini azalttığı için ağrıyı baskılar ve şikayetleri azaltır. İleride çocuk sahibi olmak isteyen hastalarımız doğum kontrol ilaçlarının doğurganlıklarını azaltacağını düşünerek bu ilaçları kullanmak istemeyebiliyorlar. Fakat bu ilaçlar kesinlikle doğurganlığı etkilemez’’ dedi.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Çikolata kisti tanısının konulmasında 8-10 yıl gibi gecikmelerin yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Şendağ, “Özellikle genç kızlarda şiddetli ağrı görüldüğünde aile büyükleri tarafından ‘evlendiğinde geçer’ deniliyor. Bu durum da hastalığa tanı konulma süresini ne yazık ki uzatıyor. Sancılar hastalar için dayanılmaz bir hale geliyor ve hastanın sosyal yaşantısını etkiliyorsa en kısa sürede bir jinekoloğa gidilmesi gerekir” dedi.

(BSHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar