19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3431
EURO35.1996
ALTIN2246.8

Erkeklerde saç dökülmesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erkeklerde saç dökülmesi
Abone ol
Türk Dermatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk erkeklerde görülen 'erkek tipi saç dökülmesi' sorunu ile ilgili olarak tıbbi kavramları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Türk Dermatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk erkeklerde görülen 'erkek tipi saç dökülmesi' sorunu ile ilgili olarak tıbbi kavramları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Genellikle kalıtımsal

Erkek tipi saç dökülmesi (Androgenetik Alopesi) erkeklerdeki en yaygın saç dökülmesi tipidir. Erkek tipi saç dökülmesinde saç çizgisi geriye doğru çekilmiştir, şakaklarda ve başın üst bölümde dökülen saçların yerine daha ince saç tellerinin gelmesi ile kademeli olarak saç dökülmesi ve seyrelme gözlemlenir. Daha sonra başın tepe kısmı ve açılan şakak kısmı birleşerek sadece başın ön bölgesinde bir miktar saç kalır. Başın yan ve arka taraflarındaki saçlar bu dökülmeden etkilenmezler.

Endişe kaynağı

Erkek tipi saç dökülmesi genellikle kalıtımsaldır ve birçok erkek için gerçek bir endişe kaynağıdır. Bu bölgedeki kılların dihidrotestesteron hormonunun etkilerine hassasiyeti sonucu gelişir. Dihidrotestesteron saçın anagen dediğimiz gelişme safhasını kısaltır ve kıl köklerinin küçülmesine neden olur ve saçlar giderek incelir.

20'li yaşlarda dökülme görülür

DHT hormonunun, ergenlik çağında erkeklerde sesin kalınlaşması, sakalların çıkması, sperm üretimi ve kas gelişimi gibi başka görevleri de bulunmaktadır. O nedenle DHT’nin tamamen yok olması demek vücuttaki birçok faaliyetin de durması anlamına gelmektedir. Erkek tipi saç dökülmesi 20’li yaşlardan itibaren görülmeye başlar. Erkeklerin %25’i, 25 yaşına kadar, %40’ı da 40 yaşına kadar erkek tipi saç dökülmesi ile karşılaşmaktadır. Toplamda erkeklerin %60’ın da saç dökülmesi problemi bulunmaktadır.

Tedavisi var

Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde tıbbi ve kozmetik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Her iki tedavi yöntemini uzman hekimler uygulamalıdır. Tıbbi tedavi yöntemleri dermatoloji uzmanın tarafından takip ve tedavi edilmesi gereken uzun süreli tedavilerdir. Günümüzde bu alanda Minoksidil solüsyon, Finasterid tablet (Tip II alfa redüktaz inhibitörü) sıklıkla kullanılmaktadır. Kozmetik tedavi yöntemleri içinde bilimsel araştırmalarla da desteklenen PRP iyi bir tedavi alternatifidir. PRP’de hastadan alınan kan bazı işlemlerden geçirilerek trombosit denilen hücreler ayrıştırılmakta ve hastaya enjeksiyonla yeniden verilmektedir. Trombositler burada değişik büyüme faktörlerini salgılayarak kıl köklerini canlandırmaktadır. Bir diğer tedavi yöntemi ise saç mezoterapisidir. Mezoterapide ise kıl kökünün büyümesi için gerekli olan Biotin, Sistin, Pantenol gibi vitamin ve elementler injeksiyon yolu ile hastaya verilmektedir. PRP ve mezoterapi ile kıl folliküllerinin canlandırılması sağlanmakta yeni ince kılların çıkması sağlanırken var olanlarında kalınlaşması mümkün olmaktadır. Erkeklerde geniş lanı kaplayan ya da hiç kıl olmayan alanlarda ise saç ekimi ciddi bir tedavi seçeneği olarak önerilmektedir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar