19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3423
EURO35.1206
ALTIN2239.3

Ellerinizdeki kavrama güçlüğü, ALS habercisi olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ellerinizdeki kavrama güçlüğü, ALS habercisi olabilir
Abone ol
İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan nadir hastalıklardan biri olan ALS'nin belirtileri, erken dönemde ellerdeki hareket kısıtlanması, kol-bacak kaslarında seyirme ve yutma güçlüğü ile ortaya çıkıyor.

İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan nadir hastalıklardan biri olan ALS'nin belirtileri, erken dönemde ellerdeki hareket kısıtlanması, kol-bacakkaslarında seyirme ve yutma güçlüğü ile ortaya çıkıyor.

Görülme sıklığı 100 binde 3 olan ALS, yalnızca hareket sistemini etkilemiyor, unutkanlık ve psikolojik problemleri de beraberinde getiriyor.

Her yıl 21 Haziran Dünya ALS Günü olarak anılıyor. İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in 21 yaşında yakalandığı hastalık olarak da bilinen Amiyotrofik Lateral Skleroz’un nedeni, tam olarak bilinmiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBULBeyin HastanesiNöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, 19. yüzyıldan beri bilinen bu hastalığın yüzde 10’unun ailesel ve genetik olduğunu söyleyerek, risk faktörlerinin belli olmadığını belirtti.

Erkeklerde daha fazla görülüyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, ALS hastalığının erkeklerde kadınlara oranla biraz daha fazla görüldüğünü belirterek, “ALS’nin belirtileri erken dönmede ellerde ince hareketlerde beceriksizlik (anahtar veya alet kullanma, el işi yapma gibi) ve yutma güçlüğüdür. Ayrıca hastaların kol ve bacak kaslarında seyirmeler izlenmektedir. Bu sadece kaslara giden sinirlerin köklerinde hasar yaptığı için duyu sisteminde bozulma yapmaz, uzuvlarda uyuşma, karıncalanma ve hissizlik görülmez” diye konuştu.

Sağlıklı beslenme, ALS’de de önemini koruyor

ALS hastalığını oluşmasını önlemek veya tetikleyici faktörler için henüz bir bilginin olmadığını belirten Celal Şalçini, “Her türlü hastalığın önlenmesi için önerilen sağlıklı beslenme, toksinlerden uzak kalma, antioksidanla zengin beslenme, ağır metallerden uzak kalma gibi hayat tarzı değişiklikleri bilimsel olmazsa da önerilmektedir. ALS hastalığı sadece hareket sistemi ile ilişkili olmayıp, zihinsel süreçlerde de zorluk yaptığı bilinmektedir. Beraberinde unutkanlık ve psikolojik problemler de sıklıkla görülmektedir” dedi.

Erken dönem destek tedavileri, hastaların hayat kalitesini artırıyor

“Hastalığın tanısı için nöroloji tarafından muayene edilmesi ve de EMG dediğimiz tetkiğin yapılması gerekmektedir” diyen Şalçini, sözlerini şöyle sürdürdü: “EMG testi iki türlü olmaktadır. Birincisi elektrik uyaranı ile yaptığımız ve tamamen zararsız olan sinir iletim çalışmaları ve ALS için kesinlikle gerekli olan iğne EMG dediğimiz inceleme yapılmaktadır. İğne EMG, çok ince bir iğnenin kaslara batırılıp oluşan çok küçük seyirmelerin incelemesi demektir. Modern tıpta şifa sağlayan bir tedavisi olmamasına rağmen erken dönem destek tedavileri, diyafram pili gibi cerrahi işlemler hastanın ve yakınlarının hayat kalitesini artırmaktadır.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar