28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3245
EURO35.1139
ALTIN2302.2

Elektronik cihazlar uykuyu kaçıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektronik cihazlar uykuyu kaçıyor!
Abone ol
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
Uyumadan iki saat önce telefonunuzu kapatın!

Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır. Bu cihazların yataktayken kullanımından da özellikle kaçınılmalıdır.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden nöroloji uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, teknolojiyle beraber değişen yaşantımızda özellikle uyku ile ilgili sorunların baş gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Metin, şunları kaydetti:

En yaygın sorun: Uykuya dalamama

“Günümüzde birçok kişi uyku bozukluğu yaşamakta ve yaşadığı uyku bozuklukları sosyal ve iş yaşamlarındaki performanslarını olumsuz olarak etkilemektedir. Sık karşılaşılan uyku bozuklukları uykuya dalamama ve aşırı uyumadır. Uykuya dalamama insomni olarak da isimlendirilir ve birçok insan insomni nedeniyle doktora başvurmakta ve tedavi aramaktadır.

Elektronik cihazlar uykuyu kaçırıyor!

İnsomninin birçok nedeni olmasına karşın hastalarımızda karşılaştığımız önemli bir neden kişilerin geceleri kendilerini elektronik cihazlarla aşırı uyararak uykularını kaçırmalarıdır. Bilindiği gibi insanın uyku-uyanıklık döngüsü bir biyolojik saat ile belirlenir. Bu biyolojik saat herkes için 24 saatliktir ve genetiğimizde kodludur.

Biyolojik saatini bozma

Beynimizin hipotalamus adı verilen bir yapısı bu biyolojik saate göre uyku-uyanıklık döngümüzü düzenlemekle görevlidir. Biyolojik saatimizin çalışması için gerekli olan temel şart ise gün ışığıdır. Başka bir deyişle, beynimiz biyolojik saatimizi ışığa göre ayarlar. Bu nedenle gece ışık miktarı azalınca uykumuz gelir. Ve sabah güneş doğunca uyanırız.

Geceleri fazla miktarda bilgisayar başında kalan, tabletlerle ve cep telefonları ile meşgul olan kişilerde ise bu biyolojik saatin çalışmasında çeşitli aksaklıklar olmaktadır. Bunun en önemli nedeni bu cihaz ekranlarının yarattığı ışık ve ses dolayısıyla beynimizi aşırı uyarması buna bağlı olarak biyolojik saatimizin şaşmasıdır.

En çok gençlerde görülüyor

Aşırı teknolojik cihaz kullanımına bağlı uyku bozuklukları en çok bilgisayar oyunu oynayan gençlerde görülmektedir. Bilgisayar oyunu seven gençler, sabahlara kadar bilgisayar başında geçirerek uyku düzenlerini bozabilmektedir. Ancak uykuya dalamama sorunu yaşayan birçok orta ve ileri yaştaki kişide de altta yatan sorun aşırı teknolojik alet kullanımıdır. Bu aletlerin gece belirli bir saatten sonra kullanımı vücudun uykuya hazırlığını bozabileceği gibi daldıktan sonraki uyku kalitesini de etkileyerek sabah yorgun uyanmaya neden olabilmektedir”

Bu önerilere kulak verin

Doç. Dr. Barış Metin, verimli bir uyku için de şu önerilerde bulundu:

“Sağlıklı bir uyku ve zinde uyanmak için uykuya dalmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır. Bu cihazların yataktayken kullanımından da özellikle kaçınılmalıdır.”



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar