16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4393
EURO34.4467
ALTIN2488.3

Domuz gribi uyarısı; “Panik yapmayın, hızlı hareket edin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Domuz gribi uyarısı; “Panik yapmayın, hızlı hareket edin
Abone ol
Bu dönemle ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90’ının Domuz gribi olduğu anımsatılarak, panik yapılmaması ve hızlı hareket edilmesini önerildi.
Bu dönemle ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90’ının Domuz gribi olduğu anımsatılarak, panik yapılmaması ve hızlı hareket edilmesini önerildi.

Domuz gribi salgını etkisini sürdürüyor ancak birçok kişi hastalıkla karşılaştığında ne yapacağını bilmiyor.

Ölüm haberleriyle toplumda korkuya neden olan domuz gribi ile ilgili açıklamalar yapan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko domuz gribinin aslında mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğini söyledi. 

Dr. Hakko belirtileri, hastalığa yakalananlar ne yapmalı, kimler test yaptırmalı, tedavisi nedir gibi merak edilen birçok soruyu yanıtladı.

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, hastalık nedeniyle paniğe kapılmaya gerek olmadığını ve hızlı hareket etmek gerektiğini söyledi. Bu dönemde ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90’ına domuz gribi tanısı konduğunu ve kontrol altında tutulduğunu söyleyen Dr. Hakko, domuz gribinin öldürücülüğünün düşük olduğuna ve mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğine dikkat çekti. 

Yüksek ateşe dikkat

Domuz gribi vakalarında yüksek ateşin önemli bir belirti olduğunu söyleyen Dr. Hakko, “39-40 dereceye varan ateş, kuru öksürük, vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı, bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile yorgunluk domuz gribinin belirtileri arasında sayılabilir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor” dedi.

Belirtiler aniden ortaya çıkıyor

Belirtilerin ani olarak ortaya çıktığını hatırlatan Dr. Hakko, “Ateş, öksürük ya da ağrı şikayetinden ikisi varsa mutlaka bir sağlık kurumuna başvurmak gerekiyor. Risk grubuna girip girmediklerini kişilerin kendileri tespit edemez. Başlangıçta bile zatürre olabileceği için hekim değerlendirmesi önem taşıyor” şeklinde konuştu.

65 yaş üstü daha kolay atlatıyor

Domuz gribinin geniş bir risk grubu olduğunu anlatan Dr. Hakko, “Gebeler, 0-5 yaş arasındaki çocuklar, 65 yaş üzeri kişiler, kronik hastalığı olan herkes; diyabet ve kalp hastaları, astımı olanlar, böbrek hastaları, nörolojik ve romatizmal hastalıkları olanlar, kanser hastaları risk grubunda bulunuyor” diye konuştu. 65 yaş üstü kişilerin domuz gribini daha kolay atlattığına değinen Dr. Hakko  “Ancak yine de hekime görünmeleri önemli. Çünkü hastalığı atlatıyor olmaları sekonder enfeksiyonların olmayacağı anlamına gelmiyor. Arkasından zatürre olabilecekleri için kontrol altında tutulmaları gerekiyor” dedi.

Tedavide ilk 48 saat önemli

Domuz gribi teşhisi konan kişilerin ilk 48 saatte tedavi altına alınmasının önemli olduğunu söyleyen Dr. Hakko, “İlaç tedavisine başlanıyor ve özellikle ikincil enfeksiyonlar açısından takip etmek gerekiyor. Hastalar mümkün olduğunca yatırılmadan tedavi ediliyor. Ancak genel durumlarıyla ilgili olarak gerek duyulursa hastaneye yatırılıyor. Hastaların mutlaka hekimleriyle irtibat halinde olmaları gerekiyor. Risk grubunun dışında kalan kişilere ise genellikle ateş düşürücü, ağrı kesici gibi belirtileri giderici ilaçlarla takip ediliyor” dedi. Domuz gribine yakalandığınızdan şüphe ediyorsanız ne yapmalısınız?

Hastaneye gitmeden önce bir maske edinin

* Hasta olan kişi ve ona bakan kişiler de evde maske takmalı

* Risk grubunda yer alan kişiler hastayla aynı odada bulunmamalı, mümkünse evden uzaklaştırılmalı

* El hijyenini özel önem verilmeli. Su ve sabunla sık sık yıkanmalı, alkol içeren el dezenfektanları kullanılmalı,

* Ortak kullanım alanları çamaşır suyu ile temizlenmeli

* Hastanın bulunduğu oda sık havalandırılmalı

* Domuz gribi tanısı konduysa nelere dikkat etmelisiniz?

* Bol su için

* Mutlaka yatak istirahati yapın

* Bulaştırıcılık riski devam ettiği için bir hafta süreyle evden çıkmayın

* Beslenmenize dikkat edin

* Mutlaka hekim kontrolünde olun

Domuz gribi geçirdiyseniz ikinci kez yakalanma ihtimaliniz var mı?

Eğer virüs üzerinde herhangi bir değişiklik olmadıysa hastalık ikinci kez geçirilmez. Ama virüs değişikliğe uğradıysa tekrar geçirmek mümkün.
Kimlere test yapılmalı?

Domuz gribiyle ilgili risk grubunda yer alan kişilerin test yaptırması gerekiyor.

Klinik olarak bu belirtilerle gelen herkese domuz gribi kabul ediliyor ve  kanıt olarak ortaya koymak, tedaviyi şekillendirmek için test yapılıyor.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar