24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5918
EURO34.9384
ALTIN2430.7

Çölyak Hastalığı farkındalık toplantısı yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çölyak Hastalığı farkındalık toplantısı yapıldı
Abone ol
Çölyak hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Valilik Rahime Hatun Toplantı Salonunda Çölyak Hastalığı konulu toplantı yapıldı.
Çölyak hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Valilik Rahime Hatun Toplantı Salonunda Çölyak Hastalığı konulu toplantı yapıldı.

Toplantıya Vali Kerem Al, Vali Yardımcısı Süleyman Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Hacer Burcu Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, İl Dernekler Müdürü Adnan Gizlice, İl Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayri Sarı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Fettullah Selçuk Moğolkoç, Osmaniye Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hacer Karagöz ve ilgililer katıldılar.
 
Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, Osmaniye’de 282 Çölyak hastası bulunduğunu ve toplantının bu hastaların sorunlarının gündeme taşımak ve hastalık hakkında farkındalık oluşturmak maksadıyla düzenlendiğini söyledi. Dr. Cingöz, hastaların sorunlarının çözümü konusunda kurumlarla işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.
 
Toplantının devamında Uzman Doktor Bedia Efendioğlu Laçinbala Çölyak hastalığı ile ilgili bilgilendirme sunumu yaptı. Çölyak hastalığının Glüten isimli proteine vücut savunma sisteminin gösterdiği hassasiyet olarak özetlenebileceğini söyleyen Dr. Laçinbala “Çölyak hastalığı yaşam boyu süren bir hastalıktır. Bu bir gıda alerjisidir ve geçmeyen bir gıda alerjisidir. Kısaca ekmek, makarna, baklava, börek, gofret gibi glütenin en yoğun bulunduğu gıdaları bu hastalar ömür boyu yiyemiyor. Bu gıdaları yediklerinde bağışıklık sistemleri ince bağırsaktan başlayan bir hasar oluşturuyor ve bu hasar bütün sistemleri etkileyerek zarar vermeye başlıyor. Hastalık genetik yatkınlığı olan kişilerde görülüyor” dedi. Hastalığın belirtilerinden de söz eden Laçinbala, belirtilerin karın bölgesinde şişlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kusma, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde aft, eklem ve kemik ağrıları gibi belirtileri olduğunu kaydetti. Hastalığın tedavisinin glütensiz diyet olduğunu da söyleyen Dr. Laçinbala, diyetle şikâyetlerin iki hafta içerisinde gerilemeye başlayacağını, bağırsak hasarının ise 6–24 ay içerisinde iyileşeceğini belirtti.
 
Toplantının devamında Dr. Mehmet Cingöz, Osmaniye’de Çölyak hastaları için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. İl genelindeki tüm çölyak hastalarına ulaşmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Dr. Cingöz, ancak belli bir kısmına ulaşabildiklerini ve bu hastalar için eğitim semineri düzenlendiğini kaydetti. Çölyak hastalarının sorunlarını tespit etmek için anket yaptıklarını da belirten Dr. Mehmet Cingöz, glütensiz gıdaya ulaşma konusunda sıkıntıların yaşandığını ve glütensiz ürünlerin pahalı olduğu konusunda şikâyetlerin olduğunu kaydetti. Dr. Cingöz, Çölyak hastalığı belirtilerini gösteren ancak hasta olduklarının farkında olmayan insanlara da ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, çölyak hastalarının taleplerini anlattı.
 
Toplantının sonunda Vali Kerem Al, Çölyak Hastalığı konusunda farkındalık oluşturulmasının gerekliliğini belirterek, hastaların sorunlarının çözülmesi konusunda kurumlar arası işbirliğinin önemli olduğunu, bu toplantının işbirliğini sağlamaya vesile olmasını dilediğini söyledi. Vali Al, verilen bilgiler için teşekkür ederek toplantıyı bitirdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar