28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3461
EURO35.1203
ALTIN2311.1

Bayram Ziyaretlerinde Sunulan Limon Kolonyasını Reddetmeyin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayram Ziyaretlerinde Sunulan Limon Kolonyasını Reddetmeyin
Abone ol
Bayramlarda ailelerin bir araya gelmesi, kalabalık ortamlar ve çok sayıda kişiyle sık tokalaşma enfeksiyon riskini arttırıyor.
Bayramlarda ailelerin bir araya gelmesi, kalabalık ortamlar ve çok sayıda kişiyle sık tokalaşma enfeksiyon riskini arttırıyor.

Üstelik Kurban Bayramı’nda hayvanlarla olan temasın artması bu riskin daha ciddi tablolara dönüşmesine de yol açabiliyor.

Memorial Şişli/Ataşehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Servet Alan bayramda enfeksiyon hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Ellerinizi tokalaşma sonrası yıkayın

Mevsim geçişleri, grip başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının gelişiminde ve yayılmasında etkilidir. Bu hastalıklar, özellikle solunum salgıları ile bulaşır. Bu nedenle öksürme ya da hapşırma sırasında ağız ve burun iyi kapatılmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan sonra eller göz, burun veya ağza değdirilirse hastalık kolaylıkla bulaşır. Ellerin sık sık yıkanması, grip gibi pek çok hastalığı önleyecektir. Ayrıca bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi limon kolonyası da %80’e varan alkol içeriği sayesinde bir anlamda el dezenfektanı olarak kullanılabilir.

Elleri doğru yıkamak önemli

Kirli eller, sadece üst solunum enfeksiyonları değil, ishalin bulaşmasında da etkilidir. Bu nedenle ellerin nasıl yıkanacağı herkes tarafından bilinmelidir. Eller ıslatılıp iyice sabunlandıktan sonra, bol su ile durulanmalı ve ardından kağıt havlu ile kurulanmalıdır. İyi temizlenen eller, hem mikroorganizmaların fiziksel olarak ortamdan uzaklaşmasını hem de önemli bir kısmının inaktif olmasını sağlar.

Alkol ya da antibakteriyel jeller de el dezenfeksiyonunda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Alkol bazlı el dezenfektanı ellere uygulanır, ovularak tüm yüzeylere yayılır. Ciltle 30 saniye temas etmesi sağlanır. Bu uygulama gözle görülür fiziksel bir kirlilik yoksa ellerdeki mikroorganizma sayısında en az el yıkama kadar azalma sağlar. Alkolle el dezenfeksiyonu tamamen el yıkamanın yerini alan bir uygulama değildir. Özellikle, eğer gözle görülür bir kirlilik varsa eller yıkandıktan sonra uygulanmalıdır.

Hayvandan insana bulaşan hastalıklara dikkat!

Kurban Bayramı’nda hayvandan insana bulaşan hastalıklara da dikkat edilmelidir. Şarbon, bruselloz, kist hidatik, hayvanlarda görülen tüberküloz bu hastalıklar arasında sayılabilir. Bu hastalıklar, çok ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölümlere neden olabilir. Özellikle hayvanlar, hayvanların etleri, organları ve kanları ile temas sonrasında elleri uygun şekilde yıkamak, hastalıkların bulaşmasını önlemede zorunludur.

Eldiven takmak hastalıkları önlemede etkili

Kesim, parçalama, paketleme ve pişirmeye hazırlama sırasında eldiven kullanılması hem bu hastalıkların bulaşma olasılığını hem de yaralanmaları azaltabilir. Hayvanların kesimi sonrasında kullanılmayacak olan parçalar toprağa açılan çukurlara uygun şekilde gömülmelidir. Bu atıkların su kaynaklarına karışmasına izin verilmemelidir. Hayvanlarda hastalık olabileceğini düşündüren bulgular saptanırsa bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Hastalıklı olduğu düşünülen bölümler köpek, kedi gibi hayvanlara verilmemeli, açıkta bırakılmamalı, toprağa gömülmelidir.

Kesimde oluşan açık yaralara erken müdahale edilmeli

Kesim sırasında bazı dikkatsizlikler nedeniyle bıçakla cilt bütünlüğünün bozulması gibi kazalar da yaşanabilmektedir. Bu açık yaralar nedeniyle enfeksiyonlar, tetanoz ve şarbon gibi hastalıklar kolayca kana geçebilir. Eğer bu yaralara zamanında müdahale edilmezse, kemik iltihabı, kangren ve ağır seyirli kan dolaşımını da etkileyen ciddi tablolar ortaya çıkabilmektedir. Su ve sabunla yara temizliğinin yapılarak hızlı bir şekilde doktora başvurulmalıdır. Bu sayede basit kesiler ciddi sonuçlara yol açmadan kontrol altına alınır.

Hayvandan insana bulaşan hastalıklar

Tetanoz: Aşıyla önlenebilen bir hastalıktır. Aşısı çocukluk çağında uygulanır, askerlikte tekrarlanır. Aşı on yılda bir tekrarlanmalıdır. Tekrar aşıları yapılmazsa koruyuculuk azalarak tetanoz hastalığı ortaya çıkabilir. Tetanoz çok ağır seyreden bir hastalıktır. Yoğun bakım tedavisi gerektirir. En iyi bakım koşullarında bile hasta kaybedilebilir. Yara temizliği, aşılama ve gerekiyorsa tetanoz serumu kullanılması ile hastalık önlenebilir.

Şarbon: Bu hastalığı taşıyan hayvanların organları ve etlerinin cilde teması, iyi pişmemiş etlerin yenmesi ile bulaşabilir. Bulaşma yoluna göre cilt, akciğer veya sindirim sisteminde hastalık ortaya çıkar. Şarbonun antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. Hastalık uygun tedaviye rağmen ağır seyredebilir. Korunma büyük önem taşımaktadır.

Bruselloz:Hastalıklı hayvanların sütleri ve diğer ürünleri ile bulaşabilir. Etlerin uygun şekilde hazırlanması ve pişirilmesi, pastörize veya kaynatılmış süt ve süt ürünleri kullanılması bu hastalığın bulaşmasını engeller. Bruselloz ateş, terleme, halsizlik ile kendini gösterir. Karaciğer, iskelet sistemi, kalp kapakları gibi organ ve dokuları tutarak ciddi hastalık tablolarına neden olabilir. Tedavisinde antibiyotikler kullanılır.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar