29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3275
EURO35.091
ALTIN2311.0

Bayram Sofraları Tansiyonunuzu Yükseltmesin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayram Sofraları Tansiyonunuzu Yükseltmesin
Abone ol
Ramazan’da oruç nedeniyle beslenme alışkanlıkları değişen tansiyon ve kolesterol hastaları, bayramda dengeli beslenmeye özen göstermelidir.
Ramazan’da oruç nedeniyle beslenme alışkanlıkları değişen tansiyon ve kolesterol hastaları,  bayramda dengeli beslenmeye özen göstermelidir.  

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, Ramazan Bayramı’nda tansiyon ve kolesterol hastalarının bayramda dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Dikkat! sofrada tuz-ak var
Türkiye’de yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle artan tuz tüketimi özellikle tansiyon hastası olanlar için büyük bir sorun haline gelmiş durumdadır. Normal sağlıklı bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 4-5 gramdır. Ancak ülkemizde bu durum günlük 15 gramı aşmaktadır. Tuza biz “dikkat sofrada tuz-ak var” diyoruz çünkü günlük yenen yemeklerde insanlarımız tuzu farkında bile olmadan tüketmesi başta tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine ek olarak tuz konulmaması gerekir.

Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara hayır deyin
Özellikle Ramazan ayından hemen sonra insanlar için özel bir gün olan bayramda yapılan yemekler, tatlılar kolesterol ve tansiyon açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Çünkü bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar, kalp ve tansiyon hastalarına göre hazırlanmamaktadır. Bu yüzden tansiyonu ve kolesterolü olan hastalar, ziyaretler sırasında sunulan uygun olamayan ikramları yememeleri en uygun seçenek olacaktır.

Ailesinde kalp hastalığı olanlar dikkat!
Bayramlarda geleneklerimize göre hazırlanan yemekler kırmızı et ağırlıktadır. Bunun yanında tatlılar, şekerler de yoğun olarak tüketilmektedir. Bu durum ani yağ ve kolesterol yükselmesine sebebiyet verebilir. Özellikle ailesinde kalp, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar bayramlarda yemek konusunda hassas olmalıdır.

Bayramda düzenli tansiyon ölçümü önemli
Tansiyon hastaları tarafından yenilen tuzlu besinler, tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum, beyin kanamasını, kalp krizini ve kalp yetmezliğini tetikleyebilir. Tansiyon hastaları için gerek beslenme gerekse günlük yaşam alışkanlıklarının değiştiği bayramda,  günün belirli saatlerinde tansiyonlarını ölçmeli, ani yükselmelerde mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

Bayram ziyaretleri akşam üzerine ertelenmeli
Bayramda tansiyon hastalarının; sabah, öğle ve akşam öğünlerinde hafif ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Güne ara öğünler de eklenip, hafif yürüyüşlerle vücudun oruç sonrası eski dengesini kazanması sağlanmalıdır. Sodyum içeren tuzlu besinler yerine, potasyum içeren taze meyve ve sebze, kalsiyum içeren yoğurt, diyet süt tüketilmelidir. Ayrıca bayramın yaza denk gelmesi sebebiyle güneşin yoğun olduğu saatlerde bayram ziyaretleri akşam serinliğine ertelenmelidir. Eğer dışarı çıkmak gerekiyorsa, güneşe karşı koruyucu önlemler alınmalıdır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar