28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3298
EURO35.0714
ALTIN2297.8

Baş Dönmesi Deyip Geçmeyin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Baş Dönmesi Deyip Geçmeyin
Abone ol
ç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen “Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV), kısa süreli baş dönmesi, bulantı hissi veren bir hastalıktır.
Hastalık genel olarak cinsiyet ayrımı yapmasa da kadınlar da daha çok görülür. Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümünden Uz. Dr. Çetin Yıldırım, “Vertigo”nun yani baş dönmesinin en sık görülen nedeni olan hastalık hakkında bilgi verdi.
 
Yataktan kalkarken dikkat!
İç kulak kristallerinin yerinden oynaması (BPPV) aniden başlayan, kısa süreli olmakla beraber baş dönmesi yapan, bulantı hissi veren bir hastalıktır. Bir denge organı olan iç kulağın içinde gözle görülemeyecek kadar küçük kum tanesi gibi kristaller bulunur. Bunlar; darbe, uzun süreli yolculuklar, geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok nedenle yerinden oynayarak denge sistemini uyarır. Genellikle etkilenen kulağa bağlı olarak kritik bir pozisyonda, belirli bir süre sonra ortaya çıkan, sonra kendiliğinden gerileyen, tekrarlanan hareketler ile şiddeti giderek azalan, baş dönmesi ile karakterize bir tablodur. Hastalarda ilk belirtiler genellikle yataktan kalkarken ya da yatağa uzanırken, özellikle de yatakta bir taraftan diğer tarafa dönerken oluşur.


Uz. Dr. Çetin Yıldırım
 
Kadınlarda daha fazla görülüyor
Hastalığının başlangıç yaşı 30 ila 50’li yaş grubudur. Baş dönmesi nedeni ile hastaneye başvuran hastaların yüzde 25’inde sebebin bu hastalık olduğu saptanmıştır. Hastaların yüzde 30’unda belirtiler bir yıldan uzun sürer. Hastalık cinsiyet gözetmemesine rağmen kadınlarda daha fazla görülen nadir hastalıklardandır. “Dix-Hallpike Testi” hastalığın tanısının konulmasında ve lezyonlu kulağın saptanmasında en değerli metottur.

İç kulak kristallerinin yerinden oynaması tedavisinde aşağıdaki
seçenekler düşünülebilir;

*İzlem; Hastalığın tekrarlayan özelliği nedeniyle kendi kendine gerileme olacaktır.

*Medikal tedaviler; Doktor kontrolünde denge bozukluklarını baskılayan ilaçlar kullanılabilir.

*Denge egzersizleri; Belirtileri ortaya çıkaran hareketlerin her gün defalarca tekrarlanması ile santral sinir sisteminin kompanzasyon mekanizmalarının devreye girmesini amaçlar.

Ancak bu yöntemlerde, hasta uyumu ve memnuniyeti düşüktür. Günümüzde iç kulak kristallerinin yerinden oynamasının tedavi metodu kanal içindeki kristallerin tekrar ana kanal içine düşmesini sağlayan “Repozisyon manevralarıdır”.

(Memorial Hastaneleri)

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar