18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4964
EURO34.7667
ALTIN2496.6

Alerjik çocuklarda kalp ve tansiyona dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Alerjik çocuklarda kalp ve tansiyona dikkat!
Abone ol
Araştırmalara göre alerjik problemleri olan çocuklarda kalp ve tansiyon hastalıklarına daha sık rastlanıyor.
Araştırmalara göre alerjik problemleri olan çocuklarda kalp ve tansiyon hastalıklarına daha sık rastlanıyor. 

Çocuklarda alerjik problemlerin erken teşhisinin önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Alerji, kronik olması, endişe ve stresle tetiklenmesi, fiziksel aktivitelerin kısıtlanması gibi faktörler nedeniyle obezite, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi ileri yaş hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor” dedi.

Northwestern Üniversitesi Multidisipliner Egzama Merkezi’nin 0-17 yaşları arasında 13 bin 274 çocuk ile yaptığı araştırma astım, saman nezlesi ve egzama hastası olan çocuklarda kalp ve tansiyon hastalıkları görülme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor.  Alerjinin erken teşhisinin hem hastalığın tedavisi hem de başka sağlık sorunlarına neden olmaması için önemli olduğunu anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, çoğunlukla doğuştan gelen alerjik hastalıkların her yaşta farklı şikayetlerle ortaya çıkabildiğini belirtti. 

Alerjinin kronik oluşu, stresle tetiklenmesi ve fiziksel aktivitelerde kısıtlamaya neden olması nedeniyle başka hastalıkları da tetikleyebildiğini söyleyen Dr. Gözer, “Araştırmalar alerjik çocuklarda obezite, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların daha sık rastlandığını gösteriyor” dedi.
Dr. Gözer, bebeklik döneminde alerjik hastalıkların cilt sorunları, tekrarlayan egzamalar, bez bölgesinde geçmeyen pişikler, kusma, karın ağrıları, kanlı yapışkan ağrılı dışkılama, huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ile kendini belli edeceğini dile getirdi. 

Erken teşhis için bu belirtilere dikkat

Alerjik anne ve babalarda genetik yatkınlık nedeniyle erken tanı konulma şansının yüksek olduğunu hatırlatan Dr. Gözer, “Anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeklerde sindirim sistemine ait bulgular inek sütü proteinin alerjisini akla getirmelidir. Ek besinlerin başlandığı dönemde de döküntü, kusma, pişikler, karın ağrısı ve huzursuzluk yakınmaları varsa besin alerjisi olabilir” dedi.  Burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözaltlarında mor halkalanma ile birlikte burun üzerinde çizgilenmenin ise alerjik nezle bulguları olduğunu anlatan Dr. Gözer, bu belirtilerin alerjik olması için tekrarlıyor, bazı durumlarda artıyor veya sürekli gözleniyor olması gerektiğini hatırlattı.

Belirtinin başladığı ortam ipucu veriyor

Kreşe gitmeye yeni başlayan bir çocukta devamlı veya tekrarlayan burun akıntısı gibi şikayetlerin enfeksiyon kaynaklı olabileceğine değinen Dr. Gözer, “Hastalar şiddetli ataklar halinde başlayan belirtilerle başvuruyorsa belirtinin hangi ortamda başladığı sorgulanmalıdır” dedi.  Solunum, üst solunum yolları ve deri bulgularının mevsimlerle ilişkisi olduğuna değinen Dr. Gözer, “Ebeveynler bu bulguların arttığı dönemlerin polen mevsimi olup olmadığını kontrol etmesi gerekir.  Birkaç mevsim geçişinde benzer bulgular tekrar ediyorsa bu alerji tanısı için çok belirgin bir bulgudur” diye konuştu.

Alerjenle teması kesmek önemli

Dr. Gözer, evde evcil hayvan olması veya hayvanlar ile temas sonrası yakınma gelişmesinin, küf ve rutubetli ortamlarda kalındıktan sonra solunum yolu sıkıntılarının artmasının önemli belirleyiciler olduğunu anlattı.  Dr. Gözer, alerji tanısı konulduktan sonra hasta şikayetlerinin kontrol altına alınabilmesi için öncelikle alerjene maruz kalma durumunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Dr. Gözer, “Besin alerjisinde ise diyete dikkat edilmeli, egzama için cilt bakımına önem verilmeli, ev tozundan korunmalı, ev içi nem ve sıcaklığa dikkat edilmeli, sigarasız ev ortamı sağlanmalı” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar