29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3762
EURO35.0141
ALTIN2325.4

"Akıllı telefonlar yalancı miyopa neden olabilir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Akıllı telefonlar yalancı miyopa neden olabilir"
Abone ol
Kudret Göz Hastanesi Opr. Dr. Selvi:"Gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okumak, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir".
Kudret Göz Hastanesi Operatör Dr. Cem Selvi, gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okuma, yazı yazma, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmenin, göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağı bulanık görmeye neden olabildiğini, bu durumun "yalancı miyop" olarak adlandırıldığını bildirdi.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, gençlerde sıklıkla rastlanmasına rağmen fazla bilinmeyen bir göz hastalığı olan yalancı miyop hakkında bilgi verdi.

Hemen herkes tarafından miyop, hipermetrop ve astigmat hastalıklarının tanındığını ve kimi zaman birbirine karıştırılsa da her birinin görme bozukluğu olduğunun iyi bilindiğini aktaran Selvi, sıklıkla görülmekle beraber çoğu kişinin yabancı olduğu yalancı miyopun ise gözlerin odaklanma yeteneğini sağlayan siliyer kasların spazmına bağlı olarak uzağı görememe problemi olduğunu bildirdi.

Selvi, siliyer kasların gözün herhangi bir mesafede net görüş sağlamak için göz merceğinin bombeliğini değiştirerek tıpkı fotoğraf makinesinin objektifi gibi odaklanmasını sağladığını kaydetti.

Kısa mesafeli görüş gerektiren durumlarda odaklanmak için göz kaslarının kasıldığına işaret eden Selvi, "Gözleri dinlendirmeden uzun süreli kitap okumak, yazı yazmak, bilgisayar, tablet ve artık hepimizin cebinde olan akıllı telefonlarla uzun vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir. Biz bu durumu yalancı miyop olarak adlandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Akıllı telefonların yoğun kullanımıyla özellikle gençlerde sık görülüyor"

Cem Selvi, yalancı miyopa, teknolojinin, bilgisayar, ellerden düşmeyen tablet ve akıllı telefonların yoğun olarak kullanılmasının etkisiyle özellikle gençlerde sıklıkla rastlandığını, bununla birlikte ofiste bilgisayar başında çalışan muhasebeci, grafiker, bankacı ve benzeri meslek gruplarının da risk altında olduğunu belirtti.

Yalancı miyopun, bulanık görmenin yanı sıra göz ağrısı, göz yorgunluğu, ışığa karşı aşırı duyarlılık (fotofobi), baş ağrısı ve görme keskinliğinde değişkenlik gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Selvi, "Ortaya çıkan şikayetler migrenle karıştırılmasına yol açabilir. Bazen üst boyuna, üst boyundan da omuzlara kadar yayılacak şiddetli baş ağrılarının görülmesine neden olur." ifadesini kullandı.

Selvi, yalancı miyopun, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres sonucu ortaya çıktığını, bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, göz içi iltihaplarının da bu hastalığa neden olabildiğini bildirdi.

Detaylı bir göz muayenesinin ardından nedenleri saptanarak tedavi planı çizildiğini belirten Selvi, şunları kaydetti:

"Muayene esnasında numara değişkenliğinin önüne geçmek ve net görmenin sağlanması için gözlere damla damlatılarak siliyer kasları uyuşturulur. Tedavide öncelikle ortaya çıkma nedeninin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gözün zorlanmasından kaynaklı siliyer kas spazmlarında gözün dinlendirilmesi gerekir. Tedavide çeşitli göz damlaları, gözlük reçete edilebilir. Yalancı miyopun tedavi süresi hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir."

Selvi, yalancı miyopa karşı günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin de, "Telefon, tablet, gazete, kitap gibi yakın odaklı işlerde 50 santimetre veya kol mesafesini koruyun. Kitabı oturarak okumak mesafemizi korumamızı sağlar. Yatar pozisyonda, uzanarak kitap okumamaya dikkat edin. Bilgisayar ve tablet gibi ortamlarda film veya dizi izlemek yerine televizyona aktararak izlemeyi tercih edin. Ayrıca her saat başı 5-10 dakika uzağa bakarak gözü dinlendirmek önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar