24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.526
EURO34.8093
ALTIN2440.7

Yörük şöleninin ikincisi Cevdetiye'de yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yörük şöleninin ikincisi Cevdetiye'de yapıldı
Abone ol
OSMANİYE'de bu yıl ikincisi düzenlenen Yörük Şöleni Cevdetiye Beldesinde yapıldı. Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Osmaniye Şubesi tarafından, Reşat Eker Parkında düzenlenen şölene, Vali Mehmet Oduncu ve eşi Dr. Nuray Oduncu, Osmaniye Belediye Başkan Vekili Hayrettin Aslan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tayfun Dündar, Cevdetiye Belediye Başkanı İlhami Önal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, TarımsalAraştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü temsilcisi Serdar Yağcı ve çok sayıda Yörük vatandaş katıldı.
OSMANİYE'de bu yıl ikincisi düzenlenen Yörük Şöleni Cevdetiye Beldesinde yapıldı. Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Osmaniye Şubesi tarafından, Reşat Eker Parkında düzenlenen şölene, Vali Mehmet Oduncu ve eşi Dr. Nuray Oduncu, Osmaniye Belediye Başkan Vekili Hayrettin Aslan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tayfun Dündar, Cevdetiye Belediye Başkanı İlhami Önal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü temsilcisi Serdar Yağcı ve çok sayıda Yörük vatandaş katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan Şölenin açılış konuşmasını Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Osmaniye Şubesi Başkanı Mustafa Saygılı yaptı. Anadolu'ya yerleşen toplulukların bir kısmının yerleşik hayata geçerek Türkmen adıyla bir kısmının ise göçebe yaşamı devam ettirerek Yörük ismiyle anıldığını belirten Mustafa Saygılı, "Yaşamlarını halen göçebe olarak devam ettiren Yörüklerin, çadır hayatı sürdürmeleri nedeniyle yaşadıkları bazı zorluklar vardır.


Bu zorlukların başında elektrik sıkıntısı öne çıkmaktadır. Çadırlarda elektrik kullanılamaması, üretilen süt ve süt ürünlerinin çabuk bozulmasına ve çocukların mum ışığında ders çalışmak zorunda kalmasına neden olmaktadır. Özellikle kadınların ve çocukların daha rahat bir yaşam sürmesi için yeni projeler geliştiriyoruz, geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.


Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü temsilcisi Serdar Yağcı ise Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü olarak ülke genelinde 2005 yılında "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı"  Projesini başlattıklarını söyledi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yaya olarak göç edecek olan Yörüklere önemli bir uyarıda bulunarak, "Yaya olarak göç edecek olan vatandaşlarımız, geçiş güzergahlarını, mümkün olduğu kadar, toplu yerleşim yerlerinden biraz daha uzak seçsinler. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl hayvanlarımızda yoğun bir hastalık popülasyonu görüldü. Sayın Valimizin desteği ile 30 bin doz aşı ile Afrika hastalığına karşı aşılama çalışması yaptık. Ama yine de tedbir almak faydalı olur" dedi.


Son olarak konuşan Vali Mehmet Oduncu ise geçmişte hepimizin atalarının göçebe olduğunu ifade ederek, "Kentlileşmenin, yeni hayat tarzının getirdiği şartlar nedeniyle, çoğunluğumuz kent kültürüne bağlı bir hayat tarzı sürerken; sizler gibi fedakar kardeşlerimiz, atalarımızın göçebe hayat tarzını sürdürerek, kışın kışlaklarda, yazın yaylaklarda, sürülerinizle birlikte bu zorlu hayatı devam ettiriyorsunuz. Sizlere, bu zorlu yaşamı göğüslediğiniz ve bu yaşam biçimini evlatlarımıza, gelecek nesillerimize aktarma fedakarlığını gösterdiğiniz için teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum. Allah yolunuzu açık etsin, kazancınız bol, sürüleriniz bereketli olsun" diye konuştu.


Konuşmaların ardından, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Osmaniye Şubesi Başkanı Mustafa Saygılı, Vali Dr. Mehmet Oduncu'ya Kepenek yani Keçe çoban kıyafeti ve kaval takdim etti. Kepeneği giyen Vali Oduncu temsili olarak Yörük göçünü başlattı.


Osmaniye Belediyesi Mehter Takımının gösterisiyle devam eden Yörük şöleninde, en güzel koç ve teke, koyun kırpma yarışmaları yapıldı. Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri Vali Dr. Mehmet Oduncu tarafından verildi. Yörük Şöleninin sonunda, tüm Yörüklere bereketli sürü ve bol kazanç dileyen Vali Oduncu, göçlerinde yollarının açık olması temennisinde bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar