24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5749
EURO34.8709
ALTIN2431.8

Yılda 170 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yılda 170 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, Türkiye'de yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta olduğunu ve kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğünü söyledi.
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, Türkiye'de yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta olduğunu ve kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğünü söyledi.

Dr. Boz, Kanser hastalığının hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu kaydetti.

SİGARA VE OBEZİTE KANSER YAPIYOR
Kanserden korunmanın önemine dikkat çeken Boz, "Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Bölge ya da şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, Ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir." dedi.

ERKEN TEŞHİS İLE YAŞAM SÜRESİ UZATILABİLİR
Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birinin önlenebildiğini vurgulayan Boz, "Çevresel etkenler kanser oluşumunun % 90- 95' inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz. Hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi, kanser ve diğer hastalıklara karşı erken tanı  avantajını sağlayarak tedavide başarı oranını yükseltecek faktördür." diye bilgi verdi.

Dr. Alper Latif Boz, Osmaniye'de faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Hekimlerince ücretsiz olarak halka yönelik kanser taramaları yapıldığını, 30-69 yaş tüm vatandaşları KETEM' e ve bağlı bulundukları Aile Hekimliklerine başvurmaları halinde kanser taramalarının yapılabileceğini sözlerine ekledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar