20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Yeni Bir Sektör Hindi Yetiştiriciliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Bir Sektör Hindi Yetiştiriciliği
Abone ol
Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde İlyas Solak isimli üretici tarafından otlamalı serbest sistemle (Free-Range) hindi yetiştiriciliği yapılıyor.
Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde İlyas Solak isimli üretici tarafından otlamalı serbest sistemle (Free-Range) hindi yetiştiriciliği yapılıyor.

Osmaniye Tarım Stratejisi ve Eylem Planında (OTSEP) Hayvansal Üretimi Arttırmak amacıyla "Hedef 36; Free-Range kanatlı yetiştiriciliğini teşvik etmek" kapsamında yapılan otlatmalı serbest sistem ile hindi yetiştiriciliği kentteki üreticilerine örnek olması bakımından önem taşıdığı bildirildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü İbrahim Sağlam; “Üreticimiz 2014 yılı başlarında iki bin adet hindi civcivi alarak başladığı hindi yetiştiriciliğini onbeş dekarlık alan üzerinde otlatmalı serbest sistem ile (Free-Range) aile tipi işletmeciliği olarak yapmaktadır. İşletmede 750 m²'lik kısmı kümes olarak tasarlanan arazinin geri kalan kısmına buğday ve arpa bitkileri ekilerek yeşil ot şeklinde hindilerin beslenmesi sağlanmaktadır. Gün içerisinde hindiler istedikleri şekilde arazi içerisinde serbest dolaşarak yeşil yem yiyebilmekte, istedikleri zaman kümes içinde yemliklerden dane yem ile beslenebilmekteler. Hindiler bu sistemde istedikleri zaman toprağı karıştırarak doğal ihtiyaçlarına uygun şekilde beslenme imkânı bulmaktadır.
 
Üreticimizin sahip olduğu hindilerin bakım ve kontrolleri düzenli olarak yapılmakta, tabiatlarına uygun ihtiyaçlarını karşılamak için gezinti alanlarına gölgelik, yeşillik, suluk, topraklı ve küllü alanlar oluşturulmaktadır. Kapalı kümes alanında altlık olarak kaba talaş kullanılmış olup hindilerin daha kuru ve ferah ortamda zaman geçirmesi sağlanmaktadır.”dedi.
Hindi yetiştiriciliğinin henüz çok yeni olduğundan yumurta üretimine 2015 yılı Mart-Nisan ayları gibi başlanacağını belirten üretici İlyas Solak, hindi yetiştiriciliğinin mera besiciliğine daha uygun olduğunu belirtti.

Hayvanların şu andaki canlı ağırlığının sekiz-dokuz kilogram civarında olduğunu söyleyen Solak, civciv döneminde suni yem kullandıklarını ancak gelişme döneminden itibaren yalnızca dane mısır ve yeşil ot ile serbest şekilde beslendiklerini söyledi.

Solak, Yörede hindi üretiminde başka alternatif olmadığı için pazar payı yüksek olan Hindi üretiminin kârlı bir sistem olduğunu, hindileri canlı olarak perakende ve toptan satabildiklerini belirtti.

Osmaniye Gıda. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, hindi yetiştiriciliği ile ilgili olarak; “İşletme ilimizde otlatmalı serbest sistem hindi yetiştiriciliği için güzel bir örnek teşkil etmekte olup bu gibi işletmeler alternatif üretim modeli olarak ilimiz kümes hayvancılığına çeşitlilik katmaktadır.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar