24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5671
EURO34.8565
ALTIN2434.1

Yaşar Kemal, kendi adını taşıyan parkı açtı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaşar Kemal, kendi adını taşıyan parkı açtı
Abone ol
Dünyaca ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal, memleketi Osmaniye'de adına yaptırılan parkın açılışını yaptı.
Dünyaca ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal, memleketi Osmaniye'de adına yaptırılan parkın açılışını yaptı. 


Yaşar Kemal, basın mensuplarının 'Akil İnsanlar heyetini nasıl yorumluyorsunuz?' sorusunu, 'Ben kabul edemezdim, etmezdim zaten' diye cevap verdi.







Merkeze bağlı Gökçedam köyündeki, dünyaca ünlü edebiyatçının adının verildiği 'Yaşar Kemal Parkı ve Yaşar Kemal Kültür Evi'nin' açılış törenine Vali Celalettin Cerrah, Osmaniye Milletvekili Suat Önal, Sinema Sanatçısı Tarık Akan, Araştırmacı-Yazar-Gazeteci Belgesel Yapımcısı Can Dündar, Program Yapımcısı Nebil Özgentürk, Ekonomist Yazar Öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Mortan, Film Yapımcısı Abdurrahman Keskiner, Yapımcı - Yazar Arif Keskiner, Yazar Yalçın Sadak, Prof. Dr. Sadık Karamustafa, Yazar Orhan Kenal'in oğlu Işık Öğütçü, Adana Eski Milletvekili İbrahim Özdiş, Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, Belediye Başkanı Kadir Kara, Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Jandarma Alay Komutanı Hakan Özkan, İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren ve çok sayıda davetli katıldı. 




Program Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Lisesi  öğrencilerinin müzik dinletisi ile başladı.  Daha sonra Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ve  Ak Parti Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal'ın konuşmalarının ardından Program Yapımcısı Nebi Özgentürk'ün hazırladığı 'Yaşar Kemal Efsanesi'  adlı belgesel izlendi.




'BEN KÜRT ÇOCUĞUYDUM, ARKADAŞLARIM KAVGA EDERLERDİ AMA BENİ DÖVMEZLERDİ'
Yaşar Kemal konuşmasında, "Bana bazı insanlar Hemite yani Hamit dede nedir diye sorduklarında anlatırım, Hamit Dede derki; "Ben bu memlekette bir Kürt köyünde doğdum, Türk Köyünde büyüdüm. Yalnız bu Hemite'de en sevgili çocuk bendim bu köyde.' derdi. Bu denilecek, söylenecek bir şeydir. Şimdi biz bin senedir beraberiz. Bu memleketi yani Osmanlı memleketini demek istiyorum çok müthiş yapmışlardır. Ben çocukken Kürt çocuğuydum ama oyun oynarken arkadaşlarımız kavga ederdi herkesi döverlerdi ama beni dövmezlerdi. Bir kez bile bana 'Sen Kürtsün' diye laf söylemediler." diye konuştu.




'BÜTÜN TÜRKİYE YAŞAR KEMAL'İN KÖYÜ GİBİ OLSUN'
Konuşmasında köyünü çok sevdiğini ve insanlarından hiç bir kötülük görmediğini belirten Yaşar Kemal, "Hiç bir köylü ben kürdüm diye dışlamadı. Biz cennette büyüdük. Hiç bir kötülük görmedim, anadan, babadan, dededen. Şimdi bağırıyorum yine buradan ve Türkiye bunu dinlesin, Türkiye bilsin, bütün Türkiye desin ki 'Bütün Türkiye Yaşar Kemal'in köyü gibi olsun' diyecekler. Bende bunu yazayım, benim işim yazmaktır, konuşmak değildir, bunu yazacağım bende." dedi.




'KARDEŞ GİBİ BÜYÜDÜK'
Daha sonra ise yaşar kemalin çocukluk arkadaşı Veli Kılıç ise anılarını anlattı.  Kılıç, "Biz Kemal'le 25 sene beraber büyüdük. Bir arkadaş daha vardı onunla beraber okudular daha sonra Kadirli'ye geçtiler. Oradaki okulu bitirdikten sonra Bahçe Köyünde öğretmenlik yaptı. Bende kardeşiyim ama kendisi tarihi benden daha iyi bilir. 25 sene beraberdik ben askere gittim kendisi de burada kalmıştı ondan sonra kendisi İstanbul'a gitmiş. Ne kavgamız olurdu ne dövüşümüz, öyle kardeş gibi büyüdük. Buraya bazen gelenler oluyor, bana 'Gel senin kardeşini soruyorlar' diyorlar. Bende aklımın yettiği kadar Yaşar Kemal'i annesini babasını anlatıyorum" diye anlattı.






TÜRKİYE'DEKİ DOSTLUĞU, KARDEŞLİĞİ BİR KEZ DAHA VURGULADI
Vali Celalettin Cerrah ise konuşmasın da şöyle dedi: "Büyük üstat yaşar Kemal bey ve çocukluk arkadaşı, çok güzel konulara değindiler. Türkiye'deki dostluğu, Türkiye'deki kardeşliği bir kez daha burada vurguladılar. Ve Büyük üstat Yaşar Kemal Bey dedi ki; "Ben bu köyde Kürt olmama rağmen, hiç bir ayrıcalık görmedim. Diğer arkadaşlarım. kavga ederlerdi ama bana dokunmazlardı. Buradan şunu örnek gösterdi; Türkiye öyle bir yer ki Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Lazıyla bir millet, kardeşlik içerisinde yaşanacağı, tek bir ruh. Ve yine örnek olarak söyledi ki, "Çanakkale'de beraber savaştılar.Biz böyle bir dostluğu gördük ve Tüm Türkiye bu köy gibi olsun. Bundan çok büyük ders alınması lazım. Burada büyük üstat için daha önceden 'İnce Memed' anıtı açılmıştı. bizde bu alanı güzelleştirip, Osmaniye'mizin yetiştirdiği, çocukluğunun geçtiği, Türkiye'ye ve Dünyaya mal olmuş olan büyük üstadın adına yakışır bir Kültür evi ve park yapmak istedik. Bunu üstat için yeterlimi, değil. Biz inşallah üstadımızı daha iyi gelecek olan nesillere tanıtmak için çok daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Ben kendilerine uzun ömürler diliyorum. " dedi.




Daha sonra Yaşar Kemal Parkı ve Yaşar Kemal Kültür Evi'nin açılışı yapıldı. Kültür evini gezen Yaşar Kemal basın mensuplarının 'Akil İnsanlar heyetini nasıl yorumluyorsunuz?' sorusunu, 'Ben kabul edemezdim, etmezdim zaten' diye cevap verdi.




Vali Celalettin Cerrah ve eşi Ayşe ile birlikte akülü araca binen Yaşar Kemal, parkı dolaştı.




Proğram ikramların yapılması ile sona erdi.



(Haber İbrahim EMÜLFotoğraflar: İlyas KÖR)



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar