24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5671
EURO34.9267
ALTIN2433.5

Yasadan faydalanmak için açılmış davalardan vazgeçilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yasadan faydalanmak için açılmış davalardan vazgeçilecek
Abone ol
OSMANİYE İl Defterdarı Niyazi Özkaya, torba yasa olarak bilinen, 6552 Sayılı İş Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılması hakkındaki kanun hükümleri kanunun kapsamı ve şartları hakkında bilgi verdi.
OSMANİYE İl Defterdarı Niyazi Özkaya, torba yasa olarak bilinen, 6552 Sayılı İş Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılması hakkındaki kanun hükümleri kanunun kapsamı ve şartları hakkında bilgi verdi.


Defterdar Özkaya, bu yasadan yararlanmak isteyen borçluların yasada belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamalarının şart olduğunu söyledi.


Davadan vazgeçildiğine ilişkin verilmiş olunan dilekçelerin aynı gün yargı merciine verildiği gün olarak kabul edileceğini kaydeden Özkaya, “Aynı zamanda Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerince tahsili gerektiği halde tahakkuku diğer kamu idarelerince yapılan alacaklara ilişkin ilgili kamu idaresi aleyhine açılmış davalardan vazgeçme dilekçelerinin verileceği idari mercini belirlemeye Bakanlığımız yetkilidir.” Dedi.


BAŞVURU SÜRESİ VE ŞEKLİ
Bu yasadan yararlanmak isteyen borçluların, Kasım ayı sonuna kadar müracaatta bulunabileceklerini kaydeden Özkaya, “Borçluların müracaatı üzerine borca ilişkin olarak yapılan yapılandırmaya göre, ilk taksit kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde en fazla 18 eşit taksitte ödenmelidir. Borçlular tarafından borcun taksitler halinde ödenmesinin istenilmesi halinde başvuru sırasında borçlulara 6-9-12-18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birisini tercih etme şartı sunulmaktadır. Ancak tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.” Diye bilgi verdi.


TAKSİTLERİN ZAMANINDA ÖDENMEMESİ
Niyazi Özkaya, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklarından Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi, Gelir Stopaj Vergisi, Kurum Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi borçları için yasa kapsamında müracaatta bulunan mükellefler, çok zor durumda olmaksızın bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksiti vadesinde ödememeleri halinde ya da eksik ödemeleri halinde bu kanuna göre yapmış oldukları ve yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme hakkını kaybetmekte olduklarını belirtti. Özkaya şöyle devam etti: “Borçlular tarafından ödenmesi gereken taksitlerinden, bir takvim yılında iki veya daha az taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda, ödenmeyen veya eksik ödenen tutar, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geciken her ay ve kesiri için 6183 sayılı yasaya göre belirtilen Gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenecektir


TERKİN EDİLEN İDARİ PARA CEZASI VE GEÇİŞ ÜCRETLERİ
Tütün Ürünleri ve Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanuna istinaden ve Kabahatler Kanununun ilgili maddesi hükmü gereğince verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31.12.2013 tarihinden önce verilen idari para cezalarından 6552 sayılı kanunun yayımlandığı tarihte ilgilisine tebliğ edilmeyen ve her bir kabahat için 120 Türk lirasının (bu tutar dahil) altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmez, tebliğ edilmiş olanların ise aslı ve ferilerinin tahsilinden vazgeçilir. Aynı zamanda 12 Türk lirasının altında olan geçiş ücretlerinin de bu madde hükmüne göre tahsilinden vazgeçilmektedir.


TERKİN EDİLEN ASLİ VE FERİ ALACAKLAR
Yine Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerince takip edilmekte olan ve vadesi 31.12.2007 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 6552 sayılı kanunun yayımlandığı tarihte ödenmemiş olan ve 6183 sayılı kanun kapsamında olan her bir alacağın türü, dönemi ve asılları ayrı ayrı dikkate alınmak üzere tutarı 50 Türk lirasını aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asli alacaklara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacakların tutarı 100 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilmektedir.


ARAÇ MUAYENESİNİ YAPTIRMAYANLAR HAKKINDAKİ UYGULAMA:
Yine bu kanunun yayımlandığı tarih itibariyle Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesini yaptırmaları gerektiği halde araç muayenelerini yaptırmamış olanların 31.12.2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) araç muayenelerini yaptırmaları halinde her ay ve kesiri için %5 Gecikme zammı yerine %1 gecikme zammı uygulanacaktır. Ancak araçlarının muayenesini 31.12.2014 tarihine kadar yaptırmayanlar bu hükümden yararlanamayacak olup, bu tarihten sonra araç muayenesi yaptıranlardan her ay ve kesiri için aylık %5 gecikme zammı alınmaya devam edilecektir. İsteyen mükelleflerimizin www.gib.gov.tr internet adresi ve alo 444 0 189 nolu Vergi İletişim Merkezinden konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabileceklerdir.”



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar