19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.8416
EURO35.0759
ALTIN2513.4

Yarpuz’da Lavanta yetiştiriciliği gelişiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yarpuz’da Lavanta yetiştiriciliği gelişiyor
Abone ol
Osmaniye’nin Yarpuz Köyünde Lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi hayata geçiriliyor.

Osmaniye’nin Yarpuz Köyünde Lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi hayata geçiriliyor.

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Lavanta yetiştiriciliği ile ilgili olarak; “coğrafi yapı ve iklim özellikleri nedeniyle ilimiz tarımına uygun bir tarımsal üründür.

Proje ile tek yıllık üretim yapılan tarla bitkileri yerine, ilk kurulum maliyeti yüksek olan ancak uzun yıllar yüksek kazanç sağlayan lavanta yetiştiriciliğine geçilerek üreticilerimizin ve ailelerinin kendi geçimlerini sağlaması amaçlanmaktadır. Ayrıca yüksek kesimlerde yaşayan insanların, özellikle de gençlerin ve kadınların yaşam standartlarının ve gelir seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.”dedi.

Lavanta yetiştiriciliği ile ilgili Yarpuz Köyünde hayata geçirilen proje ile ilgili konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Sağlam; “Proje ile Osmaniye Merkez ilçesi Yarpuz Köyünde bulunan bir önder çiftçimiz tarafından toplamda 5 dekar alanda lavanta fidesi dikilerek tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin merkez ilçemiz ve köylerinde yaygınlaşması planlanmaktadır.

Projede lavanta fide dikim aralığı 150 cm X 50 cm olarak planlanmış olup 5 dekar arazi için 6.665 fide kullanılmıştır. 6.665 adet lavanta fidesinin toplam maliyeti 17.067 TL'dir. Fide maliyetinin tamamı Osmaniye İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır.
Projemizde lavanta çeşidi olarak Lavandula angustifolia Sevtopolis kullanılmıştır. Fideler Kasım ayının 15'inden sonra çiftçimizin hazırladığı tarlaya dikilmiştir.

Proje kapsamında her türlü toprak hazırlama maliyeti, fide dikimi,  sulama maliyeti, bu kapsamda kullanılan alet ve ekipmanlar ve işçilik maliyetleri projeye katılan çiftçimiz tarafından karşılanmıştır. Üreticimiz tarafından lavanta dikili arazinin etrafı yabani hayvan zararına karşı güneş enerjili elektrikli tel çit ile çevrilmiştir. Bu maliyet de çiftçimiz tarafından karşılanmıştır.

Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu, mikrop kırıcı özelliğinden dolayı sabun ve diğer temizlik endüstrisinde, ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır.

Lavanta çiçekleri sedatif (yatıştırıcı) etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır. Lavanta çiçeğinden hoş kokusu, tadı ve hafifliği ile lavanta balı üretilmektedir. Lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Taşlı arazilerde bile yetişir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. 

Ekonomik ömrü 20 yıldır. Lavanta yetiştiriciliğinde işçilik düzeyi düşüktür. En büyük işçilik hasat işlemidir. Lavanta bahçelerinin sağladığı görsel güzellik yoğun dikimi yapılan bölgelerde eko turizmi de canlandırmaktadır.  Peyzaj amaçlı olarak ta kullanılmaktadır.

Lavanta bitkisinin özellikle yüksek kesimlerdeki kıraç arazilere dikilmesi ilimiz tarım sektörü açısından son derece faydalı olacaktır.”diye konuştu. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar