29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7

Yağışlar yerfıstığı çiftçisini sevindirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yağışlar yerfıstığı çiftçisini sevindirdi
Abone ol
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yağışların yerfıstığı üreticisini sevindirdiğini belirterek,"Şu anda herhangi bir kuraklıktan bahsetmemiz mümkün değil.

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yağışların yerfıstığı üreticisini sevindirdiğini belirterek,"Şu anda herhangi bir kuraklıktan bahsetmemiz mümkün değil. Bu yıl güzel ve bereketli bir sezon geçireceğimize inanıyorum." dedi.

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının, işlenmesinin yüzde 80’inin ve pazarlanmasının ise yüzde 90’nın gerçekleştirildiği Osmaniye'de yerfıstığı ekimine başlandı. Çukurova'nın bereketli topraklarına sahip Osmaniye'de çiftçiler, 48 bin tonu aşkın rekolte hedefiyle yerfıstığı tohumları toprakla buluşturdu.

Geçen yıl Osmaniye ve çevresinde birinci üründe 57 bin, ikinci üründe ise 68 bin olmak üzere toplam 125 bin dekar alana yer fıstığı ekimi yapıldığını kaydeden İl Müdürü İbrahim Sağlam, sezonda dekar başına 350 ile 400 kilogram arasında bir verim alındığını söyledi.

Sağlam, geçen sene birinci ve ikinci üründe toplam 48 bin tonluk bir üretim gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu yıl da aynı miktarda araziye ekim yapılacağını bekliyoruz. Fıstık ekimleri tamamlanmak üzere ve yağışlar çiftçimizi ve bizleri oldukça sevindirdi. İnşallah bereketli bir sezon geçireceğiz." dedi.  

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda yerfıstığı rekoltesinde yüzde 20, kalitesinde yüzde 90'lara varan bir artışı sağlandığına dikkat çeken Sağlam şöyle dedi: "Kentte fıstık ekimi yapan 3 bin çiftçimiz bulunmakta. Fıstık işleme fabrikalarında yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor ve bu bağlamda 8-10 bin aile yer fıstığı sayesinde geçimini sağlıyor."

On yıl öncesine kadar sadece çerez olarak tüketilen yerfıstığının bugün kremasıyla, çikolata kaplı Krokan şekerlemesiyle, ezmesi, yer fıstığı yağıyla ve hatta sabunuyla Osmaniye ekonomisine çok büyük katkı sağlamakta olduğunu belirtildi.

Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet ise yerfıstığı tohumlarının; içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ile insanlar ve hayvanlar için değerli bir besin kaynağı olduğunu ifade etti. 

Yerfıstığı tohumlarının, çeşitlere göre değişmekle beraber, yüzde 44–56 oranında yağ içerdiğine dikkat çeken Çenet, "Yerfıstığı yağı; tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan, daha üstündür. Bu nedenle, çok fazla tüketilmektedir. Dünya bitkisel yağ üretim toplam 130,2 milyon ton olup, bunun 5,5 milyon tonu yani yüzde 4,2’si yerfıstığından karşılanmaktadır." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar