18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5217
EURO34.853
ALTIN2477.6

Veteriner hekimlere senkronizasyon eğitimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Veteriner hekimlere senkronizasyon eğitimi
Abone ol
Osmaniye'de, veteriner hekimlere, büyükbaş hayvanlarda senkronizasyon uygulaması eğitim verildi.
Osmaniye'de, veteriner hekimlere, büyükbaş hayvanlarda senkronizasyon uygulaması eğitim verildi.

Toprakkale İlçesi Tüysüz Beldesi'nde 47 yaşındaki üretici Ahmet Geçit'e ait olan yedi yaşındaki 'holstein' cinsi bir ineğin doğurduğu dördüz yavrulara da senkronizasyon yönetimi uygulandı.

Bu sistem, Osmaniye Veteriner Hekimler Odası tarafından verilen suni tohumlama kursuna katılan 12 veteriner hekime uygulamalı olarak anlatıldı.

Senkronizasyon yöntemi çalışmasına Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu Veterinerlik  Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Aral, Osmaniye Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekimi Ali Laçinbala ve yeni mezun olan veteriner hekimler katıldı.

TÜRKİYE'DE KAYITLARA GEÇMİŞ DÖRDÜZ YOK!
Çalışma hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Bünyamin Akın, daha önce dördüz doğuran 7 yaşındaki ineğin yavrularının tümünün dişi olduğunu belirterek, "Bu yavrulardan bir tanesi ölü doğmuştu ve diğerleri 19 aylık oldu. Yine bu yavrulara da yine aynı yöntemle tohumlama yapalım istedik. Türkiye'de şuanda hiç kayıtlara geçmiş bir dördüz yok. Hayvanlar üçüz doğurmuş ve bunlarda sonradan hiç kontrolleri yapılmamış.  Biz şimdi bunu yapıyoruz. Bu hayvanlara tekrardan senkronizasyon yapıp, tohum atarak döl verimlerini kontrol edeceğiz. Yani ikizliklerde üçüzlerde hayvanlardan bir tanesi erkek olursa döl verimi olmuyor. Bunların dördü de dişi olduğu için bizim bir şansımız var ve bunu da biz takip edeceğiz, kontrol edeceğiz. Hormonlarla hayvanları senkronize ediyoruz. Ayrıca bu uygulamayı veteriner hekim arkadaşlarımıza göstererek eğitim vermiş oluyoruz" dedi.

KURSİYER VETERİNERLER İÇİN BÜYÜK AVANTAJ
Türkiye'de ilk defa dördüz yavru ve bu yavruların hepsinin de dişi olmasının kursiyer veteriner hekimler için büyük bir avantaj olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Aral ise "Osmaniye Veteriner Hekimler odası tarafından düzenlenen suni tohumlama kursunda bulunmaktayız. Veteriner hekim arkadaşlarımıza suni tohumlama ile ilgili sertifika vermek amacıyla buraya geldik. Kursumuz devam ediyor ve eğitimlerin bir parçası olarak sahadaki değişik uygulamaları görüyoruz. Burada suni tohumlamanın yanı sıra senkronizasyon uygulamasını ve bunun sonucu olarak ta dördüz yavruların alınabileceği görmek için sahadaki hayvan yetiştiricimizin üretim yerine gelerek bu fırsatı da elde etmiş bulunuyoruz" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar