29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3692
EURO35.044
ALTIN2325.3

Valilik, Kastabala Arazisine Açıklık Getirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Valilik, Kastabala Arazisine Açıklık Getirdi
Abone ol
Osmaniye’nin Kastabala antik kenti ile ilgili bazı yaygın ve yerel basında yayınlanan haberle ilgili Osmaniye Valiliği açıklık getirdi.
Osmaniye’nin Kastabala antik kenti ile ilgili bazı yaygın ve yerel basında yayınlanan haberle ilgili Osmaniye Valiliği açıklık getirdi.

Osmaniye Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada;
Gazetelerde; “Antik Kenti Buğday Tarlası Yaptılar”, Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler”vb. başlığıyla yayınlanan haberlerde özetle; “İlimiz Kastabala Antik Kentinde tarım yapıldığı, antik kentin her yerini buğday kapladığını, Kastabalayı tarım arazisine çeviren köylülerin tarihin orta yerini buğday ekerek değerlendirdiğini, antik kente gelen ziyaretçilerin  koruma altında olması gereken tarihi alanın tarım arazisi olarak kullanılmasına tepki gösterdiği belirtilerek, gözlerin Müze Müdürlüğüne çevrildiği, Osmaniye İl Kültür Müdürlüğüne bağlı Müze Müdürlüğünden bir yetkilinin antik kentteki buğday tarlaları için “Buranın durumu biraz karışık,kimi yer köy merası,kimi yerler şahıslara ait.Şu an için kazı çalışmaları Gaziantep Üniversitesi tarafından devam ediyor.Ancak bir an önce antik kentteki şahıslara ait olan tarım arazilerinin kamulaştırılması lazım” şeklinde konuştu” biçiminde ifadeler yer almıştır.                                                                  
 
Kastabala Antik Kenti İlimiz merkez Kesmeburun Kazmaca ve Bahçe köyleri sınırları içerisinde kalmakta olup, Kastabala’da bulunan anıtsal taşınmazlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun  08.11.1984 tarih ve 487 sayılı kararıyla Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir. Yine aynı Kurul’un 13.03.1986 tarih ve 2058 sayılı kararıyla Kastabala Örenyeri I. Ve II. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir. Son olarak Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22.04.2011 tarih ve 7101 sayılı kararı ile  1/5000’lik haritada belirlenen Kastabala Antik Kentinin I. Ve III.derece arkeolojik sit alanı sınırları onaylanarak son halini almıştır.
 
2009 yılından itibaren  Kastabala Antik Kenti bilimsel kazı çalışmaları Bakanlığımız izinleriyle  Karadeniz Teknik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. H.Turgut Zeyrek tarafından yapılmaktadır.Kazı yapılan alanlar Devletin Hüküm ve tasarrufunda bulunan alanlar olup, bunlar Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsislidir. Kazı alanlarında tarım yapılmamaktadır. Kastabala Antik Kenti sınırları içerisinde 1. Ve 3. Derece arkeolojik sit alanında özel mülkiyette kalan şahıs alanlarında tarım yapılmaktadır. Osmaniye Müze Müdürlüğümüzün 2012 yılında faaliyete geçmesinden sonra Kastabala Antik Kenti 1. Derece sit alanında yapılan tarımsal faaliyetler tespit edilerek toprağın derin sürülmesine dayanan tarımsal faaliyetlerle ilgili yasal işlem başlatılması için Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığının 2013/2297 soruşturma numaralı  İddianamesi ile konuyla ilgili  dava açılmış olup, Osmaniye Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/66 Esas Dosya numaralı, ve 23.10.2014 tarihli kararında belirtilen sit alanında tarımsal faaliyette bulunan şahıslar hakkında Beraat kararı verilmiştir. 
 Bahse konu tarım yapılan parsellerin kamulaştırılması kapsamında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Kamulaştırma Ödeneği çerçevesinde değerlendirilebilmesi için, taşınmazların  yaklaşık ve güncel kamulaştırma bedellerinin her parsel için ayrı ayrı olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce belirlenerek Bakanlığımıza gönderilmesi çalışmalarına başlanılmıştır. Sonuç olarak Kastabala Antik Kentinde 1. Derece sit alanında kalan özel mülkiyetteki taşınmazların kamulaştırılması süreci başlamış olup, çalışmalar devam etmektedir.”denildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar