29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9

Ürün kaybına fırsat verilmeyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ürün kaybına fırsat verilmeyecek
Abone ol
Mısır ve Soya hasadının başlaması ile birlikte, Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçileri uyardı.
Mısır ve Soya hasadının başlaması ile birlikte, Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçileri uyardı.


Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Mustafa Örel, çiftçilerin büyük emek ve masraflarla ürettikleri birinci ve ikinci ürün mısır ve soya fasulyesinin biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıpları konusunda uyarıda bulundu.


Örel, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2014 yılı hasat döneminde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca görevlendirilen teknik elemanlar tarafından tarla kontrolleri yapılacağını söyledi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Mustafa Örel, “Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ve ürün sahiplerinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “2014 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” doğrultusunda aşağıda belirtilen hususlara göre hareket etmeleri gerekmektedir.”dedi.


Ürün hasadında uyulması gereken koşullarla ilgili şu bilgiler aktarıldı:

“1-Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getireceklerdir.


2-Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırmayacaklardır.


3-Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadı yapmayacaklardır.


4-Biçerdöver sahipleri ve operatörleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce tespit edilen kayıp oranından mısırda ( %2 ) Soyada (% 6 ) dan fazla dane kayıplarına sebep olmamaya çalışacaklardır.


5-Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirecektir.


6-Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır.


7-Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir.


8-Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.


9-Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir.


10-Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir.


11-Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek, en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.


12-Biçerdöverle hasatta, kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile görevlendirilen Bakanlığımız elemanlarına, ürün sahipleri, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri gerekli kolaylıkları göstereceklerdir.


13-Biçerdöver sahipleri ve operatörleri yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştırmayacaklar.” 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar