16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5139
EURO34.5401
ALTIN2494.1

Tekstil sektörünün sorunları görüşüldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tekstil sektörünün sorunları görüşüldü
Abone ol
Tekstil sektörünün sorunları Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında yapılan toplantıda görüşüldü.
Tekstil sektörünün sorunları Vali Dr. Mehmet Oduncu başkanlığında yapılan toplantıda görüşüldü.


Valilik Rahime Hatun Toplantı salonunda düzenlenen toplantıya; İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, İş-Kur Müdürü Abdülkadir Şahin, OSB Müdür Vekili Hasan Sezer ve Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet göstermekte olan Tekstil Fabrikası temsilcileri katıldı.


Toplantının başında konuşan Vali Dr. Mehmet Oduncu, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma sahiplerinden gelen talep üzerine toplantının düzenlendiğini ifade ederek, "Bugün sanayicilerimizin sorunlarını dinleyeceğiz. Hep birlikte fikir alışverişi yaparak, hem sanayicimiz açısından hem de bu sektörde çalışan işçilerimiz açısından sorunlara çözüm getirmeye gayret göstereceğiz" diye konuştu.


Toplantıda söz alan firma yetkilileri ise en önemli sorunlarının; Osmaniye'den işçi bulamamak, dolayısıyla çevre il ve ilçelerden işçi almak zorunda kalmak olduğunu ifade ederek, diğer bir sorunun da çalışan işçilerden çoğunun rapor almaları ya da kısa süre çalışarak işten ayrılmaları olduğunu kaydettiler. İşçilerin haksız yere rapor almaları nedeniyle üretimde aksama olduğunu belirten firma sahipleri, mazeretsiz işe gelmeyen işçi sayısı ve rapor alan işçi sayısının azımsanmayacak büyüklükte olduğunu bu durumun önemli bir sorun oluşturduğunu söylediler.
 

İş-Kur Müdürü Abdülkadir Şahin ise çok sayıda işçiden fabrikalardaki çalışma şartları konusunda çeşitli şikâyetler aldıklarını belirterek, şikâyetlerin; kıdem tazminatı ödememek için işçilere psikolojik baskı uygulanarak işten çıkarılmaya çalışılması, ustabaşı konumunda çalışanların işçilere kötü davranışları, fazla mesaiye zorlanma, kötü çalışma koşulları, uzun mesai saatleri, maaş ve fazla mesai ücretini alamama gibi konularda yoğunlaştığını belirtti.


Firma sahiplerinin, işçilerin hasta olmadıkları halde rapor almaları konusunda şikâyetlerini cevaplayan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cİngöz ise bu konuda hastanelere ve aile hekimlerine daha titiz davranmaları yönünde yazılı uyarı yollayacaklarını kaydetti.

VALİ ODUNCU, "İŞÇİ VE İŞVEREN ARASINDA ZEDELENMİŞ OLAN GÜVEN YENİDEN TESİS EDİLMELİ"
 Toplantının sonunda değerlendirme konuşması yapan Vali Dr. Mehmet Oduncu, "Osmaniye'de işsizlik ortalaması Türkiye ortalamasının üzerinde. Diğer yandan sanayicimizin işçi ihtiyacı var ama işçi bulamıyor.  Bu noktada önemli bir sıkıntı var; ya Osmaniyeli insanlar çalışma ihtiyacı duymuyorlar ya da ihtiyacı olduğu halde işi beğenmiyor, daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Biz bu noktada, ne işsiz vatandaşımızda ne de firma sahiplerimizde kusur aramıyoruz. Ortada bir sorun var, bu sorunun çözümü için neler yapabiliriz bunun arayışı içerisindeyiz" diye konuştu.
 

Firma sahiplerinden gelen şikâyetleri de değerlendiren Vali Oduncu, "Firma sahiplerinden bazıları, Osmaniye'den işçi bulamadıkları için çevre il ve ilçelerden işçi getirmek zorunda kaldıklarından ve oldukça yüklü miktarlarda servis parası ödediklerinden yakındılar. Servis için ödenen bu miktarın, çalışma koşullarını iyileştirmek için ödenmesinin, Osmaniye içinden işçi bulmayı kolaylaştıracağını, sanayicimiz için çok daha avantajlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
 

Sözlerinin devamında sorunun çözümü için herkese düşen görevler olduğunu belirten Vali Oduncu, "Tarım ve sanayi potansiyellerine sahip bir ilde işsizlik oranı % 14 ise burada ciddi bir sorunumuz var demektir. Bu sorunun çözümünde; öncelikle idare olarak bize düşen görevler var, işçilerle ilgili yapılması gerekenler var ve işverenlere düşen görevler var. Biz, idare olarak, firma sahiplerinin işçi bulma konusunda yaşadığı sıkıntıyı gidermek için işçileri, İş-Kur aracılığı ile firmalara yönlendireceğiz ve bunun takibini yapacağız.  İş-Kur bu konuda işsiz vatandaşlarımızla görüşecek, gerekiyorsa işverenle işçiyi bir araya getirecek. İşsiz vatandaşlarımızla işveren arasında bir güvensizlik söz konusu ise bu güvensizliği gidermek için neler yapmamız gerekiyor öncelikle bunları gidermeye çalışması lazım" diye konuştu.


İşçilerden ve işverenlerden gelen şikayetlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Vali Oduncu, İş-Kur ile işverenler arasında protokol yapılabileceğini belirterek, "Yaptığınız protokolde, işçilerin istismar edilmemesi, maaşlarının düzenli ödeneceği ve işçinin psikolojik bir baskıya maruz bırakılmayacağı gibi maddeleri belirtin. İşverenden bu gibi konularda teminat alın. Bu teminata güvenerek, işçilerimize biz kefil olalım. Diğer yandan işçilerden de; işi mazeretsiz bırakıp gitmeyecekleri, ayrılmaları gerektiğinde en az 15 gün önceden haber vermeleri, eğer 15 gün ya da 1 ay önce haber vermeden ayrıldıkları takdirde İş-Kur olarak bu kişilere hizmet verilmeyeceği, tazminat ödemeleri gerekeceği gibi teminatlar alınmalı. Bu tür yöntemlerle işçi ve işveren arasında zedelenmiş olan güveni yeniden tesis edebileceğimize inanıyorum" dedi.
Vali Oduncu, toplantının, düzenleniş amacına uygun sonuçlar vermesini temenni ederek toplantıya son verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar