20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1

Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam başkanlığında, Tarımsal yenilik ve bilgi sistemi il grup toplantısı yapıldı.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam başkanlığında, Tarımsal yenilik ve bilgi sistemi il grup toplantısı yapıldı.

Osmaniye İl Müdürlüğü’nün Anadolu Toplantı Salonunda İl Müdürü İbrahim Sağlam Başkanlığında Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünce toplantı gerçekleşti.

Toplantıya; İlçe ve Şube Müdürlükleri, Yağlı Tohumlar Araştırma İstasyonu, Ziraat Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Arıcılar Birliğinin katılımıyla Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi İl Grup Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda önümüzdeki günlerde Mersin ilinde yapılacak olan Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi Bölge Grup Toplantısında ilgili kurumlara sunulmak ve istişare edilmek üzere ilimizde gerçekleştirilen tarımsal yenilikler, tarımsal anlamda sahada karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri, daha modern ve iyi şartlarda tarım yapılması için gerçekleştirilmesi düşünülen projeler ile ilgili bilgi alış verişinde bulunuldu.

Toplantının başlangıcında Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Bekir Uyduran  tarafından katılımcılara Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi hakkında kısa bir brifing verildi.

Ayrıca 2015 yılı üretim sezonunda kurumumuzca ilimizde uygulanan tarımsal projeler ve yayım çalışmaları hakkında bilgiler içeren bir sunum yapıldı.

Toplantıya katılan birimler tarafından da yapılan yayım çalışmaları ve projeler hakkında çeşitli bilgiler sunuldu.

Bunlardan Yerfıstığında Römorklu Kurutma Sistemi Projesi konusu KTV Şube Müdürü Bekir Uyduran tarafından anlatıldı. O.D.S.Y.B. Veteriner Hekimi Kadir Yalman tarafından 50 dekar alan üzerine kurulan 10 farklı silajlık Mısır Silaj Denemesi ve Silaj Paketleme Makinesi Projesi ile ilgili bilgi verilerek 2015 sezonunda Haziran ayından itibaren bu projeler kapsamında silaj paketlemeye başlanacağını, altyapı çalışması çerçevesinde çalışmaların tamamlandığı belirtildi.

Bu projelere Çukurova Üniversitesi, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de destek verdiğini belirten Yalman deneme çalışmasındaki tohumluklardan alınan sonuçlardan en iyi olan ile gelecek yıllarda çalışmaya devam edileceğini belirtti.

Mühendis Sinan Ünal tarafından tarım alanı kısıtlı olan dağ köylerinden Serdar Köyü'nde uygulanması planlanan "Shiitake Meşe Mantarı Yetiştiriciliği Projesi" ile ilgili bilgi verildi. Bunun yanında "Tıbbi Aromatik Bitkilerin Fidesini Yetiştirme Amaçlı Cam Sera Kurulum Projesi" hakkında da detaylı bilgiler verildi.

Osmaniye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu tarafından bölgede yaşanan arı ölümlerinin sebebinin net olarak belirlenmesi ve önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınabileceği ile ilgili araştırma yapılmasını istedi.

Ayrıca ilimize ve bölgeye adaptasyonu yüksek arı ırkı ıslah çalışmalarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca mutlaka programa alınmasının gerektiği belirtildi.

Bal Ormanları konusunda Orman Bakanlığından bundan sonra da destek beklediklerini söyledi.

Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin Keskiner tarafından ilimiz merkezinde toprak-bitki analiz laboratuvarının eksikliğinin çiftçiler tarafından sürekli dile getirildiği, yerfıstığı ve hububat başta olmak üzere gereksiz gübre kullanımının önüne geçmek için toprak analizinin mutlaka yapılması ve çiftçide bilinç oluşturmak için gerekli eğitim-yayım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Yağlı Tohumlar Araştırma İstasyonunda görevli Zir.Yük.Müh Ferrin Ferda Aşık tarafından da ilimizde 14 farklı yerfıstığı çeşidi ile deneme yapıldığını, bunun sonuçlarına göre önümüzdeki dönemlerde yöremize en uygun kaliteli ve yüksek verimli çeşitlerin tespit edilerek çiftçilere dağıtımının yapılacağı belirtildi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz tarafından özellikle yerfıstığı başta olmak üzere planlı ve uygun dozda gübreleme için araştırma kuruluşları tarafından yöremiz şartlarına uygun gübreleme modellerinin geliştirilmesi noktasında ne gibi çalışmalar yapılabileceğinin ilgili kuruluşlara iletilmesini istendi.

Mersin ilinde düzenlenecek toplantı sonrasında tekrar buluşmak üzere toplantı sona erdi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar