25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5986
EURO35.0574
ALTIN2429.0

Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarımda genç girişimci kadınlar güçleniyor” programının amacı, önemi proje ile ilgili uygulamanın hayata geçirilmesi konusunda bilgilendirme yaptı.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarımda genç girişimci kadınlar güçleniyor” programının amacı, önemi proje ile ilgili uygulamanın hayata geçirilmesi konusunda bilgilendirme yaptı.

İl Müdürü Sağlam konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılacak olan "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programının amacı tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Söz konusu Proje 2015 yılında başka illerde uygulanmaya başlanılmıştır.

2017 yılında Osmaniye, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Çorum, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kars, Manisa,Mersin, Niğde, Samsun,Tokat illerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu program çerçevesinde tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin- verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden rol model olabilecek kadın çiftçiler tarafından hazırlanan projelerin kadın çiftçilerimizin hayatına farkındalık kazandırması, kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarımda başarılı kadın girişimcilerin sayısının artması açısından oldukça önemli olacaktır.

"Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında Osmaniye ilinde İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 32 Saat 4 gün süreli uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilecektir. Söz konusu eğitimden 6 ilçemiz ve merkezden toplam 75 kadın çiftçinin eğitimlere katılımı sağlanması planlanmaktadır.

Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan projeler, geniş katılımlı gerçekleştirilecek olan Proje Pazarında sergilenerek böylece kadın çiftçilerimizin hazırladığı projelerin Özel Sektörler, STK'lar, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi kurumlar tarafından destek bulması amaçlanmaktadır. Bağımsız beş kişilik Jüri tarafından belirlenen ilk üçe giren projelere ödüller verilecektir. Birinci olan proje Osmaniye ilimizi temsil edecek olup, Bakanlığın belirleyeceği bir tarihte 10 ilin yarışacağı Proje Yarışmasında birinci olacak proje 40.000 TL hibe ile desteklenerek hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Eğitim Alacak Kadın Çiftçilerde Aranan Koşullar

1) En az 1 yıldır çiftçilik yapıyor olması
2) Katıldığı eğitimi takip edebilmesi ve proje hazırlayabilmesi için okur-yazar olması
3)  Eğitime düzenli olarak katılmaya mani bir durumunun olmaması
4) 18-40 yaş arasında olması
5) Kadın çiftçi seçiminde, kendisi/ailesinin ikamet ettiği şehirdeki tarımsal arazi varlığı veya hayvan varlığı öncelikli kriter olması
6) Herhangi bir çiftçi örgütüne (kooperatif, birlik, ziraat odası) üye olması ve çiftçilik belgesine (ÇKS, AKS vb.) sahip olması ya da birinci dereceden akrabalarından (evli ise eşinin anne-babası, kardeşleri, evli değilse; anne-baba, kardeşler) birinin üye olması
7) Seçilecek kadın çiftçinin proje fikrinin olması
8) Proje fikrinin tarımsal girişimciliğe yönelik olması
9) Kadın çiftçinin proje fikrini uygulayabilecek kapasiteye sahip olması, eğitim sonrasın da hazırlayacağı projede %25 öz kaynak aranması (öz kaynağın destekleme miktarı dışında tutulması
10)Türkiye finalinde dereceye giren projelere verilecek destekleme miktarı minimum 20.000 TL maksimum 40.000 TL olup bütçe aralığında proje hazırlaması gerekmektedir.
 
Kadın Çiftçilerin Hazırlayacağı Proje İçin Konu Alanları

1) Hayvansal üretim; Küçükbaş-Büyük Baş Hayvancılık, Arıcılık, Kümes Hayvancılığı İpekböcekçiliği, vb.
2) Bitkisel üretim; Tahıllar, Yemeklik Dane Baklagiller, Seracılık, Yem Bitkileri, Endüstri Bitkileri, Tıbbi- Aromatik Bitkiler, Bağcılık, Sebzecilik, Meyvecilik, Çiçekçilik vb.
3) El sanatları; Ormancılık, Sepetçilik, Dokuma vb.
4) İşleme- Pazarlama, Aile İşletmeciliği,
5) Kırsal Turizm.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar