29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8

Tanap Projesinde Aslan Payı Tosçelik’in

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tanap Projesinde Aslan Payı Tosçelik’in
Abone ol
Bölgemiz Sanayicilerimizden Tosçelik Profil ve Sac End. A.Ş. Uluslararası TANAP Projesine imza attı;
Bölgemiz Sanayicilerimizden Tosçelik Profil ve Sac End. A.Ş. Uluslararası TANAP  Projesine imza attı;
 
TANAP ana hatları boru alım sözleşmeleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı toplantıda imzalandı.
Yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı. TANAP'ta 1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosyalı Holding’in amiral gemisini bölge sanayicilerizden Tosçelik karşılayacak.
  
İmza törenine katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) çelik boruların bin 440 kilometresini Türk üreticiler yapacak. 400 kilometrelik bölümünün ihalesini biz tek başına aldık. Yani TANAP’ta aslan payı bizim oldu. Gururluyuz” diye konuştu.

'BU BİR BARIŞ PROJESİDİR'
Başbakan Ahmet Davutoğlu Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) imza töreninde konuştu.
  
Azerbaycan ve Türkiye'nin yükselen iki güç olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "TANAP takvime uyarak bundan sonra da gelişimini sürdürecek. Dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacak. Türkiye hem transit bir ülke olmanın hem de büyük bir pazar olmanın avantajlarını değerlendirmekte kararlıdır" diye konuştu.
  
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak toplam değeri 40 milyar doları bulunan TANAP projesinin ana hat boruları alım sözleşmesi töreninde konuşan Davutoğlu "Türkiye ve Azerbeycan bir puzzle'ın iki parçası gibi birbirini tamamlıyor. Anadolu'dan geçen hatta kullanılacak boruların imalatının yüzde 80'i Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek. TANAP sadece bir enerji projesi değil bir barış projesidir. Enerji yolu bir barış hattı kuracak. 90'lı yıllarda kriz bölgeleri olan Kafkaslar ve Balkanlar bir barış köprüsü oluyor. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmak istiyoruz" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise konuşmasında, "Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum, kendilerini kutluyorum” dedi.
  
Konuşmaların ardından Tosçelik adına Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı.
  
Türkiye'nin yüzde 30 hissesinin olduğu TANAP, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ve Yunanistan üzerinden geçerek İtalya'da son bulacak 45 milyar dolar yatırım öngörülü boru hattı projeleri bütününün Türkiye bacağını oluşturuyor.
  
TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı.
  
Yapım işleri ayrıca ihale edilecek projeden 6 milyar metreküplük ilk gazın 2018'de Türkiye girmesi, Avrupa'ya ilk gaz sevkiyatının 2019 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar