19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3411
EURO35.2089
ALTIN2248.4

Suriyeli mültecilerin sera açılışı yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suriyeli mültecilerin sera açılışı yapıldı
Abone ol
Osmaniye geçici barınma merkezindeki Suriyeli mültecilerin mahsul üretimine yönelik acil destek projesi kapsamında kurulan seranın açılışı yapıldı.

Osmaniye geçici barınma merkezindeki Suriyeli mültecilerin mahsul üretimine yönelik acil destek projesi kapsamında kurulan seranın açılışı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Osmaniye Geçici Barınma Merkezi’ndeki Suriyeli Mültecilerin Mahsul Üretimine Yönelik Acil Destek Projesi” kapsamında kurulan seranın açılışı yapıldı.

Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi karşısında kurulan seranın açılış törenine Vali Ömer Faruk Coşkun, Garnizon Komutanı Topçu Albay Emin Yılmaz Sancaktar, Vali Yardımcısı Metin Esen, Toprakkale Kaymakamı Ali Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tamer Bilacan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Altun, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, kursiyerler ve aileleri katıldı.



Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız yaptı. Yıldız, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile birlikte yürütmüş olduğumuz proje kapsamında 8000 metrekarelik sera, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından finanse edilerek yaptırılmıştır. Serada sebze üretimi konusunda Suriyeli mülteci kursiyerlerimize eğitim vermek amacıyla kurumumuzdan 6 teknik personel görevlendirilmiştir. Mevcut seramızda domates, salatalık, biber, patlıcan üretimine başlanmış olup yaklaşık 1 aydır kademeli bir şekilde hasat devam etmektedir. Proje süresince yaklaşık 150 Suriyeli mülteci kursiyerimize eğitim verilmesi hedeflenmektedir. ” diye konuştu. Suriyeli mültecilere serada sebze yetiştirmenin öğretilmesinin yanı sıra kampta yaşayanların güvenli gıda tüketebilmeleri amacıyla üretilen ürünlerin kamptakilerin kullanımına ücretsiz sunulması amaçlandığını da ifade eden Yıldız, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Programın devamında konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Baytorun ise sera hakkında teknik bilgi vererek,  seranın 15 bölmeden oluştuğunu ve 3 ayrı bölüme ayrıldığını belirterek, “Burada ısıtmalı koşullarda üretim yapıyoruz. Bu konuda FAO'nun hassasiyetine teşekkür ediyorum. Burada kömüre göre daha çevre dostu olan doğal gaz kullanılıyor. Atmosfere vereceğimiz karbondioksit emisyonunu düşürmek amacıyla doğalgaz kullanıldı" diye konuştu.
 
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan ise yaptığı konuşmada, seraların yapısı hakkında bilgi vererek, "Önümüzdeki yıllarda sera varlığının Osmaniye'de artacağını ümit ediyorum. Bu projede görev alan herkese ve özellikle mültecilerimize teşekkür ediyorum. Canla başla çalışıyorlar, öğrenmeye çok hevesliler. Ben de çok severek görev alıyorum bu projede."dedi.

Törende konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu ise bu proje ile gelecekte Osmaniye'de seracılık ve örtü altı üretiminin gelişmesi adına önemli ivmeler kazanılacağını ifade ederek, "Ülkemizdeki Suriyeli mültecileri uzun yıllardır misafir ediyoruz ve bundan çok mutluluk duyuyoruz. Bize uluslararası örgütlerden bu şekilde gelen destekler hem kurumlarımızın, hem halkımızın hem vatandaşlarımızın bu konudaki çalışma aşkını, şevkini daha da artırıyor. Bu da bu önemli projelerden bir tanesi" dedi.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise FAO'nun tarımsal konularda, ormancılık konularında, gıda güvenliği ve iklim değişiklikleriyle ilgili çalışan bir kurum olduğunu, Türkiye'de bunların dışında farklı bir konuyla daha ilgilendiklerini bu konunun da Türkiye'de yaşayan Suriyeli mülteciler konusu olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de birçok farklı kurumla iş birliği içindeyiz. Bugün burada bulunmamıza sebep olan proje, bizim bu işbirliğimizin en güzel sonuçlarından birisidir." diye konuştu. Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda hassas ve özverili davrandığını belirten Gutu, "Türkiye, 3,5 milyonun üstünde Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığı için çok cömert bir ülke olduğunu her zaman gösterdi. Türk halkının güzel ev sahipliği sayesinde mülteciler burada rahatça yaşayabiliyor. Burada kurulan sera, kurumlar kadar insanlarla da işbirliği içinde olduğumuzu gösteriyor. "diye konuştu. Viorel Gutu, projede emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Törende konuşan Vali Ömer Faruk Coşkun, “Suriye iç savaşı bugüne kadar yüzbinlerce insanın ölmesine, milyonlarcasının yerinden edilmesine sebep olmuştur. Hem komşuluğumuzun hem de insanlığın gereği olarak kapılarını milyonlarca Suriyeli vatandaşa açan Ülkemiz, gönül coğrafyasına sığdırdığı her mazlumu kendi coğrafyasına da sığdırabileceğini dünyaya göstermiş ve bunun gereği olan ensarlığı da bu zamana kadar hakkıyla yerine getirmiştir.  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında Suriyeli mülteciler arasında kalifiye olan insanların varlığına dikkat çekerek, ülke olarak bunlardan istifade edebileceğimizi ifade etmişti.

Cumhurbaşkanımızın açıklamasında işaret ettiği gibi, mülteciler arasında çok sayıda kalifiye olan insan bulunmaktadır. Bunların işgücüne katılımının, bir yanda Türk ekonomisine katkı sunacağı, öte yandan bu insanların ekonomik entegrasyonlarının sağlanmasına, dolayısıyla devlete veya bireylere muhtaç olmadan toplumla uyum içinde yaşamasına yardımcı olacağı muhakkaktır. Bu bağlamda yapılan bu projenin çok anlamlı olduğuna inanıyorum. Temel amacı, kampta yaşamakta olan Suriyeli Mültecilerin gıda güvenliklerini iyileştirmek, tarım sektöründe istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla sera sebze üretimi konusunda eğitilmelerini sağlamak olan bu projede emeği geçen ve katkı sunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyor, daha nice güzel projelere vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.   

Konuşmaların ardından düzenlenen seracılık kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları Vali Ömer Faruk Coşkun ve protokol mensupları tarafından verildi. Daha sonra Seranın açılışı yapan Vali Coşkun ve protokol mensupları Sera’yı gezdiler. Serada yapılan üretim hakkında detaylı bilgi alan Vali Coşkun, ürünlerin bol bereketli olmasını diledi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar