24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5839
EURO34.8473
ALTIN2430.1

Sulak alanların korunmasına dikkat çekildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sulak alanların korunmasına dikkat çekildi
Abone ol
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulak alanların korunması ve doğal yaşam alanlarına dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sulak alanların korunması ve doğal yaşam alanlarına dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, VII. Bölge Müdürlüğü, Osmaniye Şube Müdür vekili Fatih Güvercin, “Dünya sulak alanlar günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Osmaniye Şube Müdürü Fatih Güvercin açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Sulak alanlar; flora ve fauna’nın yaşam ortamları ve yeryüzündeki su rejiminin merkezi, yerli ve göçmen kuşların okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşam yerleri olduğu için, ekolojik döngü zincirinin en önemli halkası olup, 04/04/2014 tarih ve 28962 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinde; “Tabii veya suni, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler,” olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizin de 17 Mayıs 1994’ ten itibaren resmen taraf olduğu ve Ramsar Sözleşmesi olarak da bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi" 1971 yılı Şubat ayında İran’ın Ramsar kentinde imzalanmış ve sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997 yılından bu yana “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 

Sulak alanlar; yeraltı sularının zenginleşmesinde de önemli rol oynamakta, doğal taşkın kontrolü görevini de üstlenmekte, barındırdığı flora, fauna çeşitliliğinin yanı sıra oluşturduğu doğal güzelliklerle son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde de hızla gelişerek önemli bir olgu haline gelen insanların doğa ile iç içe olmasına ve günlük hayatın stresinden uzaklaşmasına imkan veren tabiat turizmi ve rekreasyonel faaliyetlerin temel yapı taşını teşkil etmekte, bulunduğu yöre halkına ve ülke ekonomisine azımsanmayacak derecede katkı sağlamakta, günümüzde ve gelecekte yaşanabilir bir dünya için korunması büyük önem arz etmektedir. Su yaşamsal bir kaynak, sulak alanlarımız ise en önemli doğal peyzaj alanlarımızdandır.  

Sulak Alanlarımızın korunmasının gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir dünya bırakılmasındaki öneminin bilinci ile “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” önemine binaen sulak alanlarımıza gerekli değeri vermeli ve sahip çıkmalıyız.” 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar