26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5385
EURO34.9785
ALTIN2439.3

Sezonun ilk yerfıstığı tohumu toprakla buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sezonun ilk yerfıstığı tohumu toprakla buluştu
Abone ol
Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli bir kısmının sağlandığı Osmaniye'de, 2016 yılı birinci ürün yer fıstığı tohumu toprakla buluşturuldu.
Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli bir kısmının sağlandığı Osmaniye'de, 2016 yılı birinci ürün yer fıstığı tohumu toprakla buluşturuldu.

Ekim öncesi ilaçlanan fıstık tohumları, daha sonra tarım makinesi ile tarlaya ekimi yapıldı. Birinci ürün yer fıstığının nisan ayının ilk haftası ile mayısın 20'si arasında ekiminin yapıldığı, ortalama 150 gün yetişme döneminin ardından eylül ayı içinde hasat edildiği kaydedildi.

2 AYLIK SÜRE İÇERİSİNDE TOPRAĞA EKİMLERİ YAPILACAK

Yer fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği (YERSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Enes  Başpınar, yer fıstığının sanayi ürünü haline geldiğini ve yöre ekonomisi için önem büyük önem taşıdığını söyledi. Başpınar, "Yer fıstığı tohumları Nisan ayının ilk günleri itibariyle yaklaşık 2 aylık süre içerisinde toprağa ekimleri yapılacak. Şuanda sezonun ilk yerfıstığı tohumunu toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşamaktayız" dedi.

Yerfıstığının ülke ekonomisi için Çukurova bölgesinde yetişen en güzel ürünler arasında olduğunu belirten Başpınar, "Yerfıstığı ılıman ve nemli bir havayı sevmekte. Yerfıstığı sezonunu ilk tohumları toprakla buluşturarak açmış bulunmaktayız, Çukurova tüccarlarımıza, kuruyemişçilerimize halkımıza şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Hasadımızı da 8 ve 9'uncu aylarda yapacağız, verimli bir sezon olur inşallah" diye konuştu. 

EN ÇOK KAZANDIRAN ÜRÜNLER ARASINDA

Yerfıstığının sadece kuruyemişle kalmayıp artık sanayi ürünü haline geldiğini vurgulayan Enes Başpınar, "Yerfıstığımızın artık yağıda çıkmaya başladı. Bu ürünümüz krokon, draje sanayisinde, baklava, pastane sektöründe olmak üzere bir çok alanda kullanılmaya başladı. Artık endüstriyel ürünler haline gelmeye başladı buda ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlıyor. Ayrıca çiftçilerimiz ve yöremiz açısında da büyük bir önem taşımakta. En çok kazandıran ürünler arasında yerfıstığı gelmektedir. Bu sebeplerle diğer ürünlere oranla yerfıstığı daha cazip olduğu için çiftçilerimiz yerfıstığını ekmeye yöneliyor." dedi.

EKİM ÖNCESİ TOHUMLAR İLAÇLANDI

Yerfıstığının toprakla buluşturulmaması öncesi, tel kurdu ve kök boğazı çürüklüğü zararlısına karşın ilaçlandığını belirten çiftçi Ömer Şimşek, ilk etapta birinci ürün olarak yaklaşık bin dönümlük araziye yerfıstığı ekimi yapılacağını söyledi. İlk ekim ürün tohumlarının toprakla buluşturulduğunu ifade eden Şimşek, "Tohumlar çürümesin diye ekim işlemleri için havaların ısınmasını bekliyoruz. Nisan ayı itibariyle hava sıcaklıkları artmakta ve bizlerde yerfıstığı ekimlerini yapmaktayız. Bundan sonraki aşamalarda bakımla ilgili, yağmurlama çalışmalarını devam edeceğiz. Hasadımız 8'inci ayda başlayıp 11'inci aya kadar sürmekte. Birinci ve ikinci ürünlerimiz olacak, bereketli bir sezon bekliyoruz" dedi.

YERFISTIĞI EKİM ALANLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise geçtiğimiz yıl il genelinde birinci ve ikinci ürün olmak üzere toplam 115 bin 500 dekar alana ekim yapıldığını belirterek, "2015 yılında birinci ürün 47 bin 810 dekar alanda, ikinci ürün ise 67 bin 690 dekar alanda olmak üzere 115 bin 500 dekar alanda ekim yapıldı. Toplamda ise 42 bin 500 ton ürün elde edildi. Geçen sene yerfıstığı çiftçimize para kazandırmasından dolayı bu yıl ekim alanlarında artış beklemekteyiz" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar