25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5748
EURO35.0319
ALTIN2435.1

Şap aşılama çalışmalarına başlanıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şap aşılama çalışmalarına başlanıldı
Abone ol
Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Güz dönemi Şap aşılama ve E. Coli aşılama çalışmalarına başlanıldı.

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Güz dönemi Şap aşılama ve E. Coliaşılama çalışmalarına başlanıldı.

Aşılama çalışmaları  hakkında  açıklama  yapan  İl  Tarım  ve  Orman  Müdürü İbrahim Sağlam; “Sığırların Şap Hastalığı viral bir hastalık olup; hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Hastalığa bütün çift tırnaklı hayvanlar duyarlı olup çok bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.  Hastalık zoonoz  (hayvanlardan insanlara bulaşan)  bir hastalıktır.  

Hasta hayvanların sağlıklı hayvanlara teması, idrar, gübre, süt, sperma ile bulaşma olur. Ayrıca hastalık etkeninin bulaşmış olduğu deri, yem, yataklık, ot, su, bakıcı, nakil vasıtaları, hastalıklı etlerden yapılan salam, sosis gibi ürünler ile fare, kuş, yılan, kaplumbağa, gibi taşıyıcılarla da bulaşma mümkündür. Şap, sürüler arasında direk temas ve havadaki virüsün teneffüs edilmesiyle de bulaşıyor. Sap virüsü, karada rüzgar yoluyla kilometrelerce uzaklara taşınabiliyor.  

Suda ise mesafe daha da artıyor.  Hasta hayvanların hareket etmesi şapı ayrı sürülere bulaştırabiliyor. Araçlar, aletler, tarım ürünleri ve insanlar da virüsü taşıma görevi görüyor. Virüs uzun süre etlerde, iliklerde, iç organlarda ve pastörize edilmemiş ürünlerde yaşayabiliyor. Hasta hayvanların ağızlarından salya akar, 40 -41 C ateş olur, ağız şapırdatması ve sütten kesilme, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık  büyüklüğünde  su  keseleri  (veziküller)  görülür. Takip eden günlerde ayak  tırnak aralarında, memelerde, boynuz diplerinde, burunda enfekte yaralar oluşur.
 
Kültür ırkı sığırlarda ve körpe buzağılarda hastalık çok çabuk seyreder. Hastalık belirtileri tam olarak meydana çıkmadan solunum güçlüğü ve kalp yetmezliğinden aniden ölebilirler. Hastalık süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler, tedavi masrafları ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
 
Hastalığa karşı İl genelindeki sığırlara aşılama çalışması başlatılmıştır. Hastalıkla mücadelede hayvan hareketlerinin  kontrollü  olarak  yapılması  büyük  önem  arz etmektedir. Bu konuda hayvan sahiplerinin gereken duyarlılığı göstererek İl ve İlçe Müdürlüğü personellerimiz  tarafından  yapılan  çalışma  kapsamında  hayvanlarını  mutlaka  aşılatmaları  ve yetiştiricilerimizin  hastalığa  yakalanan  hayvanlarını,  hastalığın  yayılmasının  engellenmesi açısından gereken önlemlerin alınması için ivedilikle bağlı bulunduğu İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda 2017 yılı içerisinde ilkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere 133.397 adet büyükbaş hayvan aşılanarak %100 başarıya ulaşılmıştır.
 
Ayrıca Şap aşılaması ile birlikte buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından 2018 yılında programa eklenen Escherichiacoli (E. coli) aşısı da uygulanmaktadır.

E. coli bakterisi yeni doğan buzağılarda ishalle seyredip ve ölüme sebep olmaktadır. Bu hastalıktan korunmak için gebeliğinin son üç ayında olan inekler aşılanmaktadır. Buzağı doğduktan sonra da içirilen ağız sütü (kolosturum) ile alınan antikorlar ilk 15 günlük sürede bu hastalığa karşı koruma sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı buzağıya doğduktan sonra ilk 4 saat içerisinde mutlaka ağız sütü (kolosturum) içirilmelidir. Yetiştiricilerimize bereketli bir geçirmelerini diliyorum”dedi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar