20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Safran soğanlar toprakla buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Safran soğanlar toprakla buluştu
Abone ol
Osmaniyeli kadın çiftçiler proje kapsamında Safran soğanları toprakla buluşturdular.

Osmaniyeli kadın çiftçiler proje kapsamında Safran soğanları toprakla buluşturdular.

Osmaniye  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan proje kapsamında İŞKUR ile Halk Eğitim Merkezli açılan kurslar sonunda kadın çiftçilere eğitimler verildi.

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kadın çiftçilerin kursları ve Safran  türü soğanların toprakla buluşması ile ilgili yaptığı açıklamada; 

“Kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için bilgi ve yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteği ile "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle
Buluşuyor" programı yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüzce program kapsamında "Osmaniye'de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği" projesi hazırlanmış ve 2017 yılı içerisinde uygulamaya konulmuştur.

2017 yılında Bakanlığımızca projemize 29.250 TL tahsis edilmiştir. Proje kapsamında Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerimizde 3 farklı alanda kadın çiftçilerimize safran bahçeleri kurulmuştur. İlimizde kurulan denemelerin neticesinde safran bitkisinin ilimiz tarımına uygun olduğu gözlemlenmiştir. Başarılı sonuçlar neticesinde safranın Osmaniye ilinde yaygınlaştırılması amacıyla 2018 yılında da Bakanlığımız tarafından 20.650 TL ek bütçe tahsis edilmiştir.

Tahsis edilen bütçe doğrultusunda Karabük Safranbolu'dan 110 kg safran soğanı temin edilmiştir.

Hasanbeyli Yanıkkışla Köyünde safran bahçesi kurmak için hazırlanan 1 dekarlık alana teknik elemanlarımız nezaretinde kadın çiftçilerimiz tarafından safran soğanlarının dikimi gerçekleştirilmiştir. Dikimi yapılan bu soğanların 2018 yılı Ekim-Kasım aylarında çiçek açması planlanmaktadır.

Proje kapsamında ayrıca 2018 yılı Ağustos ayı içerisinde Hasanbeyli İlçesi Yanıkkışla Köyünde "Safran Yetiştiriciliği (Çiçeklerinden Faydalanılan İlaç ve Baharat Bitkileri)" Kursu açılmıştır. Kurs,  İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi destekli olarak 06-31 Ağustos 2018 tarihlerinde açılmış olup 24 kadın çiftçiye teorik ve uygulamalı safran yetiştiriciliği eğitimi verilmektedir. Kursun toplam süresi 11 iş günüdür. Kursa, safran yetiştiriciliğine ilgi duyan kadın çiftçiler katılmaktadır. Kurs sonunda katılımcılara sertifika verilecektir.

Safran, gıda, boya, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmakta ve kanser tedavisinde umut vaat ettiğinden dünyanın en pahalı baharatlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Nitekim safranın gramı, altına eşdeğerdir ve kilosu uluslararası pazarda 13.000 dolar civarındadır. Safran Hititlerden itibaren Anadolu'da bilinen, Osmanlılar döneminde ise yurt dışına ihraç edilen bir bitkidir.”dedi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar