19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3356
EURO35.1828
ALTIN2240.4

Proje kapsamında “Tarla günü” düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Proje kapsamında “Tarla günü” düzenlendi
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce “kadın eliyle safran yetiştiriciliği projesi kapsamında “tarla günü” düzenlendi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce “kadın eliyle safran yetiştiriciliği projesi kapsamında “tarla günü” düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce uygulanan proje çerçevesinde ilimizde ilk defa yetiştiriciliği yapılan safran için tarla günü düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam proje ile ilgili yaptığı açıklamasında; 



“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle buluşuyor Programı çerçevesinde  Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı yürütülmektedir.

Program kapsamında, İl Müdürlüğümüz ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü  işbirliği ile "Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği" projesi hazırlanmış, Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerimizde kadın çiftçilerimize yönelik olarak uygulanmıştır.

Aynı zamanda Bahçe Ziraat Odası Başkanlığınca ilçede faaliyet gösteren iki firmanın sponsorluğunda da "Yerli Yerinde Safran Yetiştiriciliği Projesi" yine kadın çiftçilerimizce uygulanmaya başlanmıştır.”dedi.

Hasat döneminin gelmesiyle birlikte bu projelerin yöre halkına tanıtımı için Bahçe İlçesi Nohut Köyü'nde İl Müdürlüğünce düzenlenen Tarla Günü'ne Bahçe Kaymakamı Müfit Gültekin, Hasanbeyli Kaymakamı Cuma Kılıç, İl Müdürü  İbrahim Sağlam, Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz, Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin, kurum temsilcileri, İl ve İlçe Müdürlük personelleri, kadın çiftçiler, üreticiler ve basın mensupları katıldılar.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törende sırasıyla Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin, İdeal Su Basın Danışmanı Gizem Salman, Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz, İl Müdürü  İbrahim Sağlam, Bahçe Kaymakamı Müfit Gültekin birer konuşma yaparak projenin yöreye katkısı ve başarısından dolayı projeyi uygulayan herkese teşekkür ettiler.

İl Müdürü  İbrahim Sağlam yaptığı konuşmada; "Yöremizde alternatif bir ürün olarak safran yetiştiriciliği yapmaya başlayan kadın çiftçimizin Bakanlığımızca kırsalda kadın çalışmalarıyla fark yaratmasından dolayı "Başarılı Kadın Çiftçi" ödülüne layık görüldüğünden bahsederek "Osmaniye'de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği" projesi 2017 yılı içerisinde uygulanmaya başlandı. 2017 yılı için programa alınan projemizin bütçesi 30.000 TL olup 3 farklı alanda kadın çiftçilerimize denemeler kurdurulmuştur.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle buluşuyor Programı kapsamında Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerimizden toplam 14 kursiyer Müdürlüğümüz ve İŞKUR işbirliği ile 11 gün süreli "Çiçeklerinden Faydalanılan İlaç ve Baharat Bitkileri"(Safran Yetiştiriciliği)  eğitimini alarak sertifika almaya hak kazanmıştır.

Projenin uygulama faaliyetleri çerçevesinde proje ortağımız olan Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Karabük iline bağlı Safranbolu İlçesinde Safran uygulama sahalarına teknik gezi düzenlenmiştir.

Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıl için de Bakanlığımızdan bu projenin genişletilmesi için ödenek alacağız. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı ve safran alanı gezilerek konuklara safran yetiştiriciliği hakkında bilgi verildi.

Kadın çiftçiler tarafından üretilen safran reçeli, safranlı kömbe, safranlı sabun ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantta safranın kullanım alanları ve faydaları hakkında konuklara bilgi verildi.

Program safranlı pilav ve toğga çorbası ikramı ile yöresel halk ozanı tarafından icra edilen türkü dinletisiyle sona erdi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar