19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5776
EURO34.8691
ALTIN2492.0

Prof. Dr. Karatay: Şeker Hastalığı Genetik Değil Aileseldir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Karatay: Şeker Hastalığı Genetik Değil Aileseldir
Abone ol
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, şeker hastalığının bilinenin aksine kalıtsal olmadığının altını çizerek, "Şeker hastalığı asla genetik değildir. Bunu artık herkesin bilmesi gerekir. Şeker hastalığı aşırı düzeyde şeker tüketiminin sonucudur." dedi.
Kalp  ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, şeker hastalığının bilinenin aksine kalıtsal olmadığının altını çizerek, "Şeker hastalığı asla genetik değildir. Bunu artık herkesin bilmesi gerekir. Şeker hastalığı aşırı  düzeyde şeker tüketiminin sonucudur." dedi.

Osmaniye Aile Hekimleri Derneği tarafından düzenlenen  "Sağlıklı Yaşam" paneline konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye'de kadın olmanın kolay olmadığını belirterek, "Kadın hekim olmak hiç kolay değildir. Aile hekimliği bana göre, esas hakiki hekimliktir. Önemli olan halkın eğitilmesidir. Önemli olan hiç hastalanmamaktır." dedi.



Karatay, "Türkiye'de bacaktan anjiyoyu yapmayı getiren, kalbe tek başına pil takmasını öğreten ve talebeler yetiştiren koroner anjiyo yaptıran, ilk kalp pili kurduran ve ilk olarak şimdi ise yoğun bakımlarda hastaları boyundan beslemeyi ilk getirdiğimde bana sen ‘hastalara mı boğazlayacaksınız" diye tepki göstermişlerdi.  İnandığım için hastaların faydası olduğu için bunların hepsini uyguladım ve yerleştirdim.  Şunda ise bütün bunlar şu anda uygulanıyor." diye konuştu.





ASIL HEKİM, HASTALARINA HASTALANMAMAYI ÖĞRETİR
Hekim olarak hastaları tedavi edeceklerini belirten Prof. Karatay, "Bütün dünya, bütün gelişmiş ülkelerin hepsi bütçelerinin büyük gider kalemi olan sağlık gideri olan kara deliğin ancak hastalıkları önlemekle giderileceğini anlamış durumdalar. Hastalanmamak sizlerin elindedir. Esas hekimlik hastalarına hastalanmamayı öğreten hekimdir.  Hekim veya doktor eğitim demektir. Asıl şifa veren hekim hastalanmayı önleyen hekimdir. Aile hekimliğin görevi hastalarına hastalanmamayı öğretmektir.  Aile hekimlerimiz bunu en zor şartlarda layığı ile yapmaktadır.” şeklinde konuştu.


 
ŞEKER HASTALIĞI AİLESELDİR
Şeker hastalığının bilinenin aksine kalıtsal olmadığını belirten Prof. Karatay, “Şeker hastalığı asla genetik değildir. Bunu artık herkesin bilmesi gerekir. Şeker hastalığı aşırı  düzeyde şeker tüketiminin sonucudur. Aileseldir ama ailesel olması genetik olduğunu göstermiyor. Aynı ailede görülmesi aynı aile içinde ne görüyorsak onu yapmamızın sonucudur. Annemizden ne görürsek onu yapıyoruz. Annemiz börek yapıyorsa börek yapmayı öğreniyoruz. Babamız sigara içiyorsa sigara içmesini öğreniyoruz.  Şeker hastalığı bunun için aileseldir.” dedi.



70 MİLYON ATI BULMAK KOLAY DEĞİL!
Bütün tahılların promod edildiğini belirten Prof. Karatay, "Endüstriyel işlem görmüş tahıllar tehlikelidir. Bir örnek vereyim  yulaf sağlıklıdır. Ben çocukken yulaf atlara verilirdi. Şimdi o yulafı aldılar, alladılar pulladılar pakete koydular. Lezzetli ve sağlıklı diye satıyorlar. Tabi 70 milyon atı bulmak kolay mı? Yulaf diyetlerinin sağlıklı olduğunu da daha bu güne kadar kimse göstermemiştir.” diyerek ." sağlık beslenmedeki tehlikelere dikkat çekti.



Osmaniye Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Cengiz Dağlaraştı, sunumundan dolayı Prof. Dr. Canan Karatay'a teşekkür etti.

Programa, Vali Kerem Al, belediye başkanı Kadir Kara, Garnizon Komutanı  Tankçı Kurmay Albay Şefik Atak, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Jandarma Albay Tayfur Dündar, kamu kurum müdürleri, aile hekimleri, sağlık çalışanları ile çok sayıda davetli katıldı.












  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar