25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5723
EURO35.0394
ALTIN2432.5

Oto galerici esnafı zor günler yaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Oto galerici esnafı zor günler yaşıyor
Abone ol
Osmaniye Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı İsa Çenet, ikinci el piyasasının çok kötü durumda olduğunu belirterek, alım ve satımların durma noktasında olduğunu ve son bir buçuk yıl içerisinde yaklaşık 10 esnafın kepenk kapattığını söyledi.
Osmaniye Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı İsa Çenet, ikinci el piyasasının çok kötü durumda olduğunu belirterek, alım ve satımların durma noktasında olduğunu ve son bir buçuk yıl içerisinde yaklaşık 10 esnafın kepenk kapattığını söyledi. 

Osmaniye Galericiler sitesinde 80 tane galerici esnafının olduğunu belirten Başkan Çenet, "Osmaniye'de oto ikinci el piyasası Türkiye'de olduğu gibi çok kötü durumda.

Piyasada alım da yok satışta yok. Eskiden araba lükstü, insanlar almayabiliyordu. Ama şimdi araba ihtiyaç haline geldi, eşi ayrı çocuğu ayrı kendisi ayrı kullanmasına rağmen insanlarımız şuanda arabada model yükseltememekte. Bizlerde bunu piyasaların kötü olmasına bağlıyoruz." dedi.

Bundan bir 1,5 yıl öncesine kadar bir galeride bir arabanın 15 gün ile 1 ay arasında ancak kaldığını belirten Çenet, "Bir ayı geçtiği zaman galerici 'sıkıntıya girdik' gibi laflar etmeye başlardı. Şimdi ise bir araba en az 5 ay ile 8 ay galeride kalmakta. Piyasayı bu duruma göre değerlendirmek gerekirse şuanda galericilerin durumu hiç iyi değil. Daha önce galericilerin komisyon faturası vardı komisyon faturası bitirildi. Alınan kasko değerinde noter satışından yüzde birini, yapmış olduğun kar oranının dan da yüzde 18'ini almaktalar. 50 bin liralık bir araç alındığında yüzde 1'i 500 Lira, artı 1000 TL kar gösterdiğin zaman yüzde 18'i 180 TL'de onu eklersek 680 Lira oluyor. Bunun da devir parası 120 lira artı pasta cilası temizliği ile beraber bir arabanın maliyeti aldığımdan 1000 Lira üzerine koyuyoruz. Daha bunlara dükkanın ve işçi masraflarını eklemiyoruz." dedi.

İnternet ortamında oto alım ve satımlarının galerici esnafını etkilediğine dikkat çeken Çenet, "İnsanlarımız genelde internetten araçlarını alıp satmaktalar. Bu nedenle de galericiler sitesine de gelen kalmadı. Eskiden insanlar araba almak için gelir burada araçlara bakarlardı, çaylarını içer sohbet ederlerdi. Ama şimdi aracını satacak olan internet üzerinden satıyor, alacak olanda yine internet sitesinden görüp beğenirse gelip almakta. Bütün esnafların kendilerine ait siteleri bulmakta. Ancak araç darbeli ise internet siteden görenler galericiden almakta." diye bilgi verdi.

Dışarıdan alınan yani esnaftan alınmayan arabaların yüzde 80'inde pert kayıtları, darbe, yada kilometrelerle oynama gibi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan İsa Çenet, "Her ilde bir galericiler sitesi ve bir de başkanı var. Bizim amacımız her şeyden önce burada, halka  millete huzurlu bir ortamda hizmet sağlayabilmek ve sorunlarına yardımcı olabilmek.  İkinci el piyasasında en güvenilir yerden dahi araba alınsa en azından bir ekspertize götürülüp gösterildikten sonra sigortacına, araç kaydını sorgulatmasını istiyoruz. Aldığı kişi ile protokol yapmasını istiyoruz. İmkan olduğu zaman araçların bir yada iki tamirciye gösterilmeden alınmamalı. Ben dahi araçlarımı bir tamirciye gösterilmeden satışını yapmamaktayım. " dedi.

Son 1,5 yıldır piyasanın çok kötü durumda olduğunu ve galerici esnafının zor günler geçirdiğini kaydeden Çenet şöyle dedi: "Osmaniye'de yaklaşık 10'a yakın galerici esnafı iflas etmiş durumda. Bunun nedeni de çekle vade ile araç satış yapılmasından kaynaklandı. Veresiye vadeli veren esnaf zor günler yaşamakta. Bu nedenle vadeli satış işi bitmiş durumda."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar