19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5776
EURO34.8691
ALTIN2492.0

Osmanlı'dan Günümüze Darbeler Tarihi anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmanlı'dan Günümüze Darbeler Tarihi anlatıldı
Abone ol
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Osmaniye İl Temsilciliği tarafından düzenlenen "Osmanlı'dan Günümüze Darbeler Tarihi" konulu konferansa konuşmacı olarak Tarihçi Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil katıldı. Cebelibereket Kültür Merkezinde ki programa Osmaniyeliler yoğun ilgi gösterdi.
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Osmaniye İl Temsilciliği tarafından düzenlenen "Osmanlı'dan Günümüze Darbeler Tarihi" konulu konferansa konuşmacı olarak Tarihçi Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil katıldı. Cebelibereket Kültür Merkezinde ki programa Osmaniyeliler yoğun ilgi gösterdi.

TÜGVA Osmaniye İl Temsilcisi Av. Talha Akif Gürbüz, TÜGVA olarak Osmaniye'de 4 ay önce kurulduklarını belirterek, teşkilatları hızla tamamlayarak ilk büyük salon programını gerçekleşmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.



TÜGVA'nın "Hayırda Yarışanlar Kulübü" olduğunu belirten Gürbüz, "Başta yönetim kurulu üyelerimiz olmak üzere destek veren herkese teşekkür ederim." dedi.

Daha sonra konuşmacı Ünlü Tarihçi Prof Dr. Ahmet Şimşirgil, 15 Temmuz darbe girişimini Abdülhamit Han'a yönelik darbeye benzeterek, "Darbe olsaydı, bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey yoktu. Bunu net yazın. Nasıl Abdülhamit Han gitti. Osmanlı diye bir şey yok. Bu darbe de başarılı olsaydı, Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey kalmazdı." dedi.

Osmanlı Devleti kadar tarihten ibret alan, ibret çıkartan bir devlet tanımadığını belirten, Prof. Dr. Şimşirgil, "Osmanlıda tarihten ibret alınınca, çok önemli bir ibret daha var. Osmanlı öncesi Türk devletlerinde, bizim bir özelliğimiz var. Hani Türk milleti çok teşkilatçı bir millettir, çok rahat devlet kurarlar. Ama o devleti yıkmakta da çok nadirdir. Yani bir devleti Türk’e yıktırtacaksın. Bu kadar devlet kurup, bu kadar devlet yıkan da gösteremezsiniz." dedi.


Osmanlıda, öncekilere benzemeyen bir darbe olduğunu ve bunun da 'Abdülhamit Han darbesi' olduğunu kaydeden Şimşirgil, "Bu darbe kendinden önceki darbelere hiç benzemiyor. Abdülhamit Han tahta çıktığında, Osmanlı yıkıldı yıkılacak bir devletti. Paylaşılan bir devletti. Dünyanın en siyasi dehalarından biri oraya geldi. Abdülhamit Han dünyanın en siyasi adamlarından biriydi. Halen anlaşılmış değildir. Kendi yaptırdığı eserlere bile adını vermesine izin vermiyorlardı. O bittiği gün her şey bitti. O darbe eskilere benzemiyor. O darbe Osmanlının yıkılışı sonu oldu. Osmanlı yok oldu ve paylaştılar. Abdülhamit Han'ın yıkılmasıyla beraber, neler oldu bir bilsen, düşünsen beynin eriyip yaş gibi damlardı güzünden. 7 milyon kilometrekarede olan bir millet, bir milyona düştü. 6 milyonun 5 milyonu gitti. O, bir milyon da düşman ayağı altına düştü. O dönemleri yazamadık, yaşananları bilemedik. Bu millet neyi bildi ki" şeklinde açıklamada bulundu.

'DARBE GİRİŞİMİ BAŞARILI OLSAYDI...'

Abdülhamit Han'ın ‘kardeş kanı dökülmesin’ diyerek çekildiğini aktaran Prof. Dr. Şimşirgil, "Bugün bir darbe daha yaşadık. 15 Temmuz darbesi, ama tepedeki adam kardeş kanı dökülmesin demedi. Demiş olsaydı, bugün Türkiye diye bir devlet yoktu. Cumhuriyette de darbeler oldu. Alıştık darbeye, kötü şeylerden vazgeçemiyoruz. Yepyeni bir Cumhuriyet, yepyeni bir sayfa açtık ama aradan zaman geçmeden darbeler yeniden gelmeye başladı.

60 darbesi, 80 darbesi, 71 Muhtırası, 28 Şubat Darbesi yani post modern derler ama 12 Eylül'den baya ileriydi. İkisini yaşadım ve çok iyi biliyorum. Bir önceki de rahmet okutacak darbeydi. Fakat bu darbeler, aynı Osmanlıdaki gibi ilk darbeler gibiydi. Yani Abdülhamit Han öncesi darbelere benziyor. Yani bir partiden alıyor öteki partiye veriyor. Yani birini millet seçti ama öteki de 3 vekil çıkarmış. Ne de olsa seçime girmiş. Osmanlıda darbecilerin hepsini kestiler. Ama Abdülhamit Han'a darbe yapanlar kaldılar ve bir daha bırakmadılar. Ama bu darbe, Abdülhamit Han darbesi gibiydi. 15 Temmuz darbesini önceki darbelerle zerre kadar alakalı görmeyin. Her darbe hani bir ülkeyi 10 yıl, 20 yıl, 50 yıl geri götürür derler ya bunda da duydum. ’Efendim darbe başarılı olsaydı 20 yıl geri gidecektik. Öteki 50 yıl geri gidecektik’. Ben bunlara gülüyorum. Darbe olsaydı, bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey yoktu. Bunu net yazın. Nasıl Abdülhamit Han gitti. Osmanlı diye bir şey yok. Bu darbe başarılı olsaydı, asla Türkiye Cumhuriyeti diye bir şey yoktu" şeklinde konuştu. Soru cevap ve imza programının ardından Konferans sona erdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar