25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5372
EURO34.9207
ALTIN2435.3

Osmaniye’nin Taşınmaz Kültür Varlıkları kitap oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’nin Taşınmaz Kültür Varlıkları kitap oldu
Abone ol
OSMANİYE İl genelinde bulun taşınmaz kültür varlıkları özverili bir çalışma sonucu kitap haline getirildi.
OSMANİYE İl genelinde bulun taşınmaz kültür varlıkları özverili bir çalışma sonucu kitap haline getirildi.


Osmaniye Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan ve İl özel idare Bütçesi tarafından 1000 adet bastırılan “Osmaniye Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” adlı kitabın dağıtımına başlanıldı.


Müze Müdürlüğünün 2012 yılında kurulması nedeniyle Osmaniye Kültür Envanterinin hazırlanması ve yayınlanmasının henüz tamamlandığı belirtilirken, kitabın 81 İl Valiliklerine, İlgili Bakanlığa, İlçe Kaymakamlıklarına, İlçe Belediye Başkanlıklarına, Sivil Toplum Kuruluşlarına, İl Genel Meclisi Üyelerine ve Kütüphanelere dağıtımının yapıldığı belirtildi.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur, kitabın ön söz açıklamasında, 80’inci İl Osmaniye’nin, Cennet gibi vatanın Anadolu’nun kalbi sayılan Çukurova’nın ve Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer aldığını belirterek, “Çok önemli bir coğrafi konuma sahiptir.


Ilıman iklimi, verimli toprakları ve önemli kaynakları ile Osmaniye çevresi tarih boyunca değişik milletlerin yaşadığı bir yer olmuştur. Geçmişte Orta Anadolu’dan Akdeniz'e ve Mezopotamya’ya giden yol ve bugün otoban, D-400 ve demiryolunun şehir merkezinden geçmesi denize ve Adana, Hatay ve Gaziantep havaalanlarına yakın olması nedeniyle ayrı bir özelliğe sahiptir.


Osmaniye ilimizde bulunan Karatepe-Aslantaş Geç Hitit Dönemi Kalesi ve yerleşim yeri ile Kastabala-Hierapolis ören yeri bölgedeki en önemli iki ören yeridir. Ayrıca, Höyükler, mozaik alanlar, köprüler, Son Osmanlı Dönemi ve Erken Cumhuriyet Donemi yapıları, başlıca kültür varlıklarımızdır. Toprakkale Kalesi, Kastabala, Harun Reşit, Çem, Savranda, Değirmendere kaleleri gibi 26 kalesi ile Osmaniye bir “Kaleler Şehridir. Osmaniye, 43 yaylası ile “Yaylalar Şehri” dir. Osmaniye "Yerfıstığının Başkentidir.
İlimiz genelindeki kültür varlıklarımızı tanımak korumak ve yaşatmak Müdürlüğümüzün görevleri arasındadır. Bu hususta emniyet ve jandarma teşkilatlarımızın, yerel yönetimlerin destek ve yardımlarını almaktayız. Kültür varlıklarımızın korunması ve yaşatılması adına bütün vatandaşlarımıza görev düşmektedir.


Kültür varlıklarımız bizlere atalarımızdan, geçmişteki kültür ve medeniyetlerden kalan mirastır. Bizim de gelecek nesillere aktarmak görevimizdir. Tarihimizin yazılması, yaşatılması belge ile olmaktadır. Tarihin yaşaması için belgesinin yaşatılması lazımdır. Kültür varlıklarımız Yurdumuzun tapusu gibidir. Bu eserde İlimizdeki tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarımız tanıtılmıştır. Osmaniye İlimizin folklor, turizm değerleri, sosyo ekonomik yapısı gibi konuların yer alacağı bu eserin devamı niteliğindeki Osmaniye Kültür Envanteri kitabımızın hazırlanarak en kısa zamanda yayımlanması için çalışılmaktadır.” Diye bilgi verdi.


Kitabın editörlüğünü, Müze Müdürü Nalan Yassı, Koordinatörlüğünü İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur, Müdür Yardımcıları Garip Yıl, Mehmet Korkmaz üstlenirken, hazırlanmasında ise Müze Müdürü Nalan Yassı, Arkeolog Ümit Kayışoğlu, Zeynep Kabuklu, Ahmet Türkmenoğlu, Kürşet Köşer, Muhittin Çiçek ve Müze Araştırmacısı Halil Coşar yer aldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar