20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Osmaniyeli Araştırmacı İsmet İpek Karaisalı’da Konuştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniyeli Araştırmacı İsmet İpek Karaisalı’da Konuştu
Abone ol
Kuvayımilliye teşkilatının kuruluşunun 90. Yılı sebebiyle Adana ili Karaisalı ilçesinde, Karaisalı Belediye Başkanlığı tarafından törenler düzenlendi.
Kuvayımilliye teşkilatının kuruluşunun 90. Yılı sebebiyle Adana ili Karaisalı ilçesinde, Karaisalı Belediye Başkanlığı tarafından törenler düzenlendi. 

Hatay MKÜ tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu,  Emekli Tarih Öğretmeni Cezmi Yurtsever ve Emekli Adana Müze Müdürü İsmet İpek’in katılımıyla düzenlenen paneli Kültür ve Turizm bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Türk Halk Korosu şeflerinden Emekli Dr.Halil Atılgan yönetti.

 "Ben memleketimi çok seviyorum, Karaisalı ile gurur duyuyorum. Bu haklı gururumu bugün bir kez daha yaşıyorum" diyen Dr. Halil Atılgan konuşmasına merhum halk ozanı İmami'nin "Murtçu Karaisalı" adlı şiirini okudu. 

Atılgan, Atatürk'ün Yenice İstasyonuna varışını, daha sonra Karaisalı'ya gelmesini ve Kurtuluş Savaşında mücadele eden kahramanları fotoğrafları ile anlattı.

Yrd. Doç.Dr. Süleyman Hatipoğlu da konuşmasında, Mondros Mütarekesini değerlendiren Atatürk'ün, daha sonra Adana'da bulunan Yıldırım Orduları Komutanlığına atandığını, Adana'da Şakirpaşa Konağında Kuvayımilliyeciler ile toplantılar yaptığını, halkın "Paşam siz bize silah verin, Adana'ya düşman sokmayız" dediğini, bu sözün Atatürk'ün çok hoşuna gittiğini söyledi.

Atatürk'ün Adana'da mücadele kıvılcım yaktığını kaydeden Hatipoğlu, bölge halkının Atatürk'ten aldığı şevkle örgütlenmeye başladığını söyleyerek,  "1 Nisan Karaisalı'nın övünç günüdür" dedi.
              
İpek; "KUVAYI MİLLİYE ŞEHİTLERİ RESMİ ŞEHİT SAYILMIYOR"

Emekli Adana Müze Müdürü İsmet İpek ise, Kuvayı Milliye şehitlerinin kanunen şehit sayılmadığına dikkat çekerek,"Kuvayımilliye hareketi sivil bir hareket olduğu için şehit sayılmamaktadır. Ama bu konu 7 Haziran seçimlerinden sonra TBMM'nin gündemine taşınmalıdır" diye konuştu.

Araştırmacı Yazar Cezmi Yurtsever de, slaytlar eşliğinde Karaisalı'dan Çanakkale savaşına uzanan bir sunum yaptı. Halil Atılgan'ın 15 gün önce gündeme taşıdığı "Hey Onbeşli"  türküsünde olduğu gibi, Karaisalı'nın Çocuklar Köyüne gittiğini ve Çocuklar adının nereden geldiğini araştırdığını söyledi.

Bu köyde o dönemde yaşlı insanlarla çocuklardan başka kimsenin olmadığını, bunun sebebinin de o dönemde 15 yaş ve yukarısı insanların vatan savunması için cepheye gittiğini ifade etti.

Ruhi Su'nun "Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı" şarkısı eşliğinde fotoğraflarla sunumunu sürdüren Yurtsever, Çanakkale Savaşlarına resmi kayıtlara göre 843 Adanalı'nın katıldığını belirterek, "Ama bana göre bu sayı en az 5 bindir. ve bunların içinde en çok şehidi Karaisalı vermiştir" dedi.

Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, panel sonunda yaptığı teşekkür konuşmasında, 7 Haziran seçimlerinde aynı tablonun çıkması halinde tüm Türkiye'de 1915 yılı ve sonrası olayların yaşanacağını ileri sürerek, "Bu millet, bir paket makarnaya, kömüre aldanmamalıdır. Artık kendimize gelelim" dedi.

Oturum Başkanı Dr. Halil Atılgan toplantıyı "Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa" marşını hep beraber söyleterek kapattı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar