24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5789
EURO34.9278
ALTIN2426.5

Osmaniye’den Tüm Dünya’yı Saracak Lezzet, OİLO

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’den Tüm Dünya’yı Saracak Lezzet, OİLO
Abone ol
Osmaniye Yerfıstığından fıstık yağı üretildi. Başpınar Fıstıkçılık tarafından üretilen Oilo marka Osmaniye Yerfıstığı Yağı’nın tanıtımı yapıldı.
Osmaniye Yerfıstığından fıstık yağı üretildi. Başpınar Fıstıkçılık tarafından üretilen Oilo marka Osmaniye Yerfıstığı Yağı’nın tanıtımı yapıldı.

Büyük Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurul Başkanı Esvet Başpınar, "Ülkemizde yerfıstığı üretimi 100 Bin Ton civarındadır.

Bunun yarıya yakın kısmı Osmaniye’de üretilmektedir. Yerfıstığı uzun zaman sadece çerezlik olarak kullanıldı.



Daha sonra çikolata sektöründe kullanılmaya başlandı. Üretimin yüzde 5’i ise elek altı, arpa fıstık gibi her iki sektörde de kullanılmıyordu. Biz bu yüzde 5’i Yerfıstığı yağı ile ekonomiye kazandırmak istedik. Bunun ülke ekonomisine getirisi 5 Milyon Dolar civarında olacaktır" dedi.

Oilo Yerfıstığı Yağı markasının tescilini aldıklarını ifade eden Başpınar, “Oilo’nun açılımı ‘O İl Osmaniye’dir. Ayrıca Oilo İtalyanca yağ demektir. Yerfıstığı Yağı ısıya dayanıklı olduğundan, bütün yağların içerisinde ön plana çıkmaktadır. Dünyanın her tarafında kızartmalık yağ olarak bilinir. Dünyadaki kaliteli yağ sıralamasında yer fıstığı yağı ve zeytin yağı birinciliği paylaşmaktadır. Yer fıstığı yağında oleik asitlerin bol olmasından dolayı sindirimi en kolay yağdır. Firma olarak OİLO markalı yerfıstığı yağını milletimize sunmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

250 Bin Dolar maliyet ile ham yağ tesisi kurduklarını belirten Esvet Başpınar, Oilo Yerfıstığı Yağı’nı sadece ülke geneli kullanımı için değil, ihracat için de üretmek istediklerini söyledi. Başpınar, ilk ihracatı da Filipinlere yaptıklarını bildirdi.


Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan                     

Toplantıya katılan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan da Yerfıstığı Yağı’nın faydalarından bahsetti. Yerfıstığı Yağı’nın en önemli özelliklerinden birinin de şeker hastalarında kan şekerini düzenlemesi olduğunu belirten Bozdoğan, “Kanseri önleyici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Büyümeyi hızlandırır. Kas geliştirici özelliği vardır. Beyin gelişimine katkı sağlar ve zekayı artırır. Yakın zamanda hayvanlarla yapılan testlerde damar sertliğine de faydalı olduğu görülmüştür” diye konuştu.


                                                  Prof. Dr. Halis Arıoğlu

Yağ üretiminde yağlı tohumların önemli rolü olduğunu bildiren Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu, “Bu açıdan ürüne baktığımızda, bünyesinde en fazla yağ içeren yağlı tohumların başında yerfıstığı gelmektedir ki; yerfıstığı tohumlarındaki yağ oranı, çeşitlerine göre yüzde 60’lara kadar yükselebilmektedir. Yağlı tohum üretimi açısından ve yağ elde edilmesi açısından yerfıstığı çok önemlidir. Bugün birinci kalite dediğimiz yerfıstığından ekonomik olmaması nedeniyle yağ elde edilmiyor.



Nerdeyse heba oluyordu diyebileceğimiz 2. ve 3. kalite yerfıstığından bugün yağ elde edilmesi, gerçekten ülke ekonomisi açısından çok önemli. Neden önemli? Bugün Türkiye yılda yaklaşık olarak 2,6 milyon ton yağlı tohum üretirken, yaklaşık 2 milyon ton yağlı tohum da ithal ediliyor.



Yine 1,8 milyon ton ham yağ da ithal ediliyor. Dolayısıyla yağlı tohum, ham yağ ve işin içine küspeyi de katarsak, petrolden sonra en fazla yaklaşık 3,7 Milyar Dolar dışarıya para ödüyoruz” dedi. Konuşmaların ardından davetlilere yerfıstığı ürünlerinden ikram edildi ve numune olarak OİLO Yerfıstığı Yağı hediye edildi.



Toplantıya Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, OKÜ Rektörü Prof.Dr. Orhan Büyükalaca, Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüsamettin Keskiner ve basın mensupları katıldı.






  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar