29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3786
EURO35.0219
ALTIN2325.9

Osmaniye’deki Toplantıda ‘Pamuk’ Konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’deki Toplantıda ‘Pamuk’ Konuşuldu
Abone ol
Osmaniye’de gerçekleşen Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nda pamuk konuşuldu.
Osmaniye’de gerçekleşen Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nda pamuk konuşuldu.

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) öncülüğünde başlatılan Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 5’ncisi Osmaniye’de yapıldı.

Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odasının (OTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş,  Hatay ve Osmaniye’nin ticaret ve sanayi odası başkanları ile kalkınma ajanslarının yöneticileri katıldı.

Her toplantıda bir konuyu masaya yatıran platform üyeleri, Osmaniye’de pamuğu konuştu.

Toplantının açılışını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, pamuğun Türkiye ve dünya için önemli bir hammadde olduğunu söyledi.

Bu üründen çok çeşitli alanlarda istifade edildiğini belirten Bartık, pamuğa daha fazla sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Her toplantıda farklı bir konu üzerinde kafa yorduklarını anlatan Bartık, bu toplantıların meyvelerini ilerleyen zamanlarda alacaklarını belirtti.

Bugüne kadar önemli konuların ele alındığını vurgulayan Bartık, pamuğa ilişkin konuşulan konulan ilgili bakanlıklarla da paylaşılacaklarını dile getirdi.

Türkiye'nin dünyada pamuk üretiminde yedinci, pamuk kullanımında dördüncü ülke olduğunu ifade eden Bartık, şöyle konuştu:

 “Pamuk, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden tekstilin ana maddesini oluşturuyor. 50'den fazla endüstri koluna hammadde sağlayan pamuk, aynı zamanda gıda maddesi olarak da kullanılıyor.

Pamuk, tarım ve sanayide önemli istihdam sağlaması bakımından da önemli, ürünün teşvik edilmesini istiyoruz.”

OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Teke ise bu toplantıların bölge ekonomisine olumlu katkı sağladığını söyledi.

Platform üyesi odaların, tekstil sektörünün hammaddesi pamukla ilgili görüş ve önerilerini raporlaştıracaklarını belirten Teke, pamuğun tekstilin ayrılmaz parçası olduğunu ifada etti.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise dünyanın birçok ülkesinde GDO’lu pamuk üretimi yapıldığını belirtti. Karaküçük, bu konuda Türkiye’de de bir çalışma yapılmasını tavsiye etti.

Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Ertekin de Türkiye’nin en fazla pamuk üretiminin Şanlıurfa’da gerçekleştirildiğini söyledi.

Ertekin, damlama sulamayla sudan yüzde 40 tasarruf sağladıklarını, verimde de yüzde 25 artış olduğunu vurguladı.

Adıyaman Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu da pamukla ilgili kriterlerin belirlenip üretimin artırılması gerektiğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Akpınar, pamuğun Türkiye ekonomisindeki yerini anlattı.

Toplantıdaki önerilere ilişkin hazırlanacak rapor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar