20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Osmaniye’deki Cennet’imize sahip çıkalım!..

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’deki Cennet’imize sahip çıkalım!..
Abone ol
Osmaniye’nin Tarihi ve turistik yerleri alanlarında yer almakta olan “Kuş Cenneti” ile “Kastabala Antik Kenti” ve diğer önemli değerlere yetkililerin sahip çıkması isteniyor.

Osmaniye’nin Tarihi ve turistik yerleri alanlarında yer almakta olan “Kuş Cenneti” ile “Kastabala Antik Kenti” ve diğer önemli değerlere yetkililerin sahip çıkması isteniyor.

Osmaniye merkez Kastabala Vadisi üzerindeki Kırmıtlı Kuş Cenneti, devamında, Yeniköy ve Hemite Köyü’ne kadar uzanan sulak alanlar üzerindeki yapılacak olan projeler ile etkinliklerin öneminin kavranması isteniyor.

KUŞ CENNETİ’NE SAHİP ÇIKALIM!



Başta Osmaniye Valiliği olmak üzere, Merkeze bağlı Köy olması dolayısı ile Osmaniye Belediyesi ve proje sunma alanında bulunan DOĞAKA’nın yapacağı çalışmalar neticesinde Kırmıtlı Kuş Cenneti ile Kastabala Antik kentinin turizme kazandırılması bekleniyor.

KIRMITLI KUŞ CENNETİ

Kırmıtlı Kuş Cenneti, Kastabala Vadisi’nde bulunan kuş alanlarından biridir. Kuş Cenneti Osmaniye Merkeze 15 km mesafededir.

Kastabala Vadisi olarak da bilinen bölgeye Kırmıtlı merkezinden yaklaşık 500-600 metrelik stabilize bir yolla ulaşılmaktadır.

Osmaniye ilinin merkezinde bulunan Amanos Dağları'nın yüksek noktaları, Türkiye'nin önemli kuş alanlarından bir tanesidir. Göçmen kuşların göç rotası üzerinde olan Kırmıtlı Kuş Cenneti'nde pek çok kuş türüne rastlamak mümkündür. Leylek, arı şahini, kara çaylak, şahin ve orman kartalı gibi kuş türleri, bölgenin başlıca ziyaretçileri arasındadır.

Kastabala Vadisi Kırmıtlı Kuş Cennetine önemli kuş alanı statüsü kazandıran türlerden bazıları ise Gece Balıkçılı, Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve İzmir Yalıçapkını gibi kuşlardır. Yalıçapkınlarının üç türünün bir arada bulunduğu ender alanlardandır.
Bugüne kadar tespit edilmiş 250 kuş türü bulunmaktadır.

Yaklaşık 250 kuş trünün yaşam alanı olan Kırmıtlı Kuş Ceneti veya Kastabala Vadisi, Ceyhan Nehri ve kıyısındaki göletlerden bir tanesidir. Bu bölgede yer alan ağaçlar, sazlıklar ve yarlar, kuşların barınma ihtiyaçlarını ve beslenme ihtiyaçlarını güzel bir şekilde karşılaşmaktadır. Bu nedenle buraya yuva yapan kuşlar, bölgeyi bir turizm güzelliği haline getirmiştir. Bölgedeki biyolojik çeşitlilik son derece önem arz etmektedir.

Yöre halkının alternatif geçim kaynağı olan Kırmıtlı Kuş Cenneti bölgesinde fiziksel alt yapı çalışmaları yapılması halinde bölgeye kurulacak olan  kuş gözlem alanları ile birlikte ilginin artması ve turizm açısından önem kazanacaktır.

2010 YILINDA DİKİLEN FİDANLAR NE OLDU?

Osmaniye’nin Kırmıtlı Köyündeki Kuş Cenneti’ne  24 Mart 2010 günü gerçekleşen ziyaret sırasında 800 fidan dikilmişti.

O yıllardan bu yana Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde dikilen fidanlar ile “Kuş gözlem evi”nin ne durumda olduğu vatandaşlar tarafından soruluyor!.

Gazetemiz tarafından geçmiş tarihlerde, Kırmıtlı Kuş Cenneti ile ilgili haberi okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

“Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde 800 fidan dikildi. Fidan dikimi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ülkemizde sınırlı sayıda olan kuş cennetlerinden birine sahip olan Kırmıtlı Kasabası’nın, turizm açısından önemine değinerek; 

“Kırmıtlı, cennet vatanımızın, cennet gibi bir köşesi. Dünyada ve Türkiye’de tanınan Yalıçapkını kuşunun da yaşadığı nadir kuş cenneti bölgelerimizden biri. Bu nedenle, bu bölgeye sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü Osmaniye’nin turizmden kazanacağı çok şeyler var.”diye konuştu.

BUGÜNKÜ HALİ İÇLER ACISI

Kastaba Vadisi üzerindeki Kırmıtlı kuş Cenneti’nin bugünkü halinin içler açısı olduğu görülüyor.  Bu sulak alanın turizme açılması için yetkililerin harekete geçmesi isteniyor. Doğal güzelliklerini her geçen gün kaybetmekte olan alandaki kuşların da sulak alanları terk etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Kırmıtlı Kuş Cenneti için “Turizm altyapı geliştirme projesi” hazırlanmıştı. Osmaniye Valiliği, DOĞAKA ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan sözkonusu projenin bugünkü durumunun ne olduğu merak ediliyor!?

KASTABALA ANTİK KENTİNİN DURUMU



Tarihteki bir medeniyetin beşiği durumundaki Kastabala antik kentindeki kazı çalışmalarına ara verilmesi nedeniyle, bu alanın da son zamanlarda sahipsiz kaldığı belirtiliyor.

Kazı çalışmaları sırasında toprak üzerindeki sütunlar ile diğer tarihi yapıtların düzenlenmesi ile yerli ve yabancı turistler için önemli tarihi yer olarak sahip çıkılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gerekli raporların iletilmesi ve valilik makamının harekete geçmesi isteniyor. 




  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar