19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5933
EURO34.8845
ALTIN2503.5

Osmaniye'de yeni bir tarımsal üretim kolu: İpekböcekçiliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de yeni bir tarımsal üretim kolu: İpekböcekçiliği
Abone ol
Osmaniye'de 2015 yılı Nisan ayında Kozabirlik'ten temin edilen 4 paket ipek böceği yumurtaları Düziçi İlçesi Yarbaşı Beldesinde bulunan 3 çiftçiye dağıtıldı.
Osmaniye'de 2015 yılı Nisan ayında Kozabirlik'ten temin edilen 4 paket ipek böceği yumurtaları Düziçi İlçesi Yarbaşı Beldesinde bulunan 3 çiftçiye dağıtıldı.

Çiftçiler, Şükran Coşkun, Ali Gülcan ve Fahri Mart'a ipekböcekçiliği konusunda gerekli bilgiler aktarılarak yetiştiriciliğine başlandı.

Çiftçiler ipek böceği yetiştirmek için bu yıl kendi imkânları dâhilinde ipek böceklerinin bakımlarını yapmakta oldukları kaydedildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personelleri, ipek böceği yetiştiriciliğinin her aşamasında üreticilere gerekli bilgileri aktarmakta.

İl Müdürü İbrahim Sağlam, ipek böceği yumurtalarının Kozabirlik tarafından üreticilere inficar ettirildiğini yani kuluçka işlemi gerçekleştirilmiş olarak verilmekte olduğunu söyledi.

Sağlam şöyle dedi: "İpekböcekçiliği, ipekböceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının sağlanmasıyla başlayan ve kozadan ipek ipliğine işleninceye kadar süren bir tarımsal faaliyet olarak sürdürülmektedir. Bir kutu ipek böceğinin beslenmesi için yaklaşık 450-500 kg dut yaprağı gerekmektedir. İpek böceği yaprakların yaklaşık yüzde 90 kısmını 5. yaş dönemlerinde yerler. Yapraklar böceklerin boyutlarına göre ilk üç yaşta kıyılarak, 4. yaşta filiz şeklinde, 5. yaşta dal olarak verilmektedir. Türkiye'de üretilen ham ipeğin tamamına yakını ipek halı dokumacılığında, bir bölümü de giyim-kuşam, ev eşyaları, nakış-dikiş, ameliyat ipliği olmak üzere iç piyasada tüketilmektedir. İpekböceği yetiştiriciliğinde, 35 - 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmektedir. Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği yapan birçok aile, yılda 4-5 kutu ipekböceği yetiştirerek geçimini sağlamaya çalışmaktadır."

İbrahim Sağlam, Türkiye'de ipekböceği yetiştiriciliğinin yaş koza üretiminin yüzde 80'i Antalya, Ankara, Bursa, Bilecik, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Sakarya illerinde gerçekleştirilmekte olduğunu kaydetti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar