19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5981
EURO34.8121
ALTIN2508.9

Osmaniye’de “Hava kirliliği” uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’de “Hava kirliliği” uyarısı
Abone ol
Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle hava kirliliği konusunda vatandaşları uyardı.
Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle hava kirliliği konusunda vatandaşları uyardı.

Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulvahap Güven yaptığı yazılı açıklamada şu uyarıları yaptı:
“Yaklaşmakta olan kış mevsimi nedeniyle İlimizde oluşması muhtemel hava kirliliğini önlemek, kamuoyunu bilgilendirmek ve ısınmadan kaynaklı olarak kullanılan yakıtların neden olduğu hava kirliliğini azaltmak ve vatandaşlarımızın bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu hatırlatmak amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde;
Yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılması kesinlikle yasak olup, yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanmaktadır.

Isınma kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (c) bendi gereği her bağımsız bölüm için 607,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı x 607,00 TL) idari para cezası uygulanmaktadır.

Araçlarının egzoz emisyon kontrollerini yaptırmayan araç sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi gereğince; 1016,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Bilindiği üzere İlimiz merkezinde doğalgaz bulunduğundan, ısınma amacıyla doğalgaz, doğalgaz olmayan bina ve konutlarda ise İlimiz Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılmalıdır.

İl sınırları içerisinde kullanılacak kömürler (ithal kömürde alt ısıl değer kuru bazda en az 6400 Kcal/kg (-200 tolerans), toplam kükürt kuru bazda en çok %1 (+0,1 tolerans) , yerli kömürde alt ısıl değer kuru bazda en az 4,800 Kcal/kg,(-200 tolerans)  toplam kükürt kuru bazda en çok %2) standardını sağlaması gerekmektedir.

Bu nedenle;
Kömürün; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” almış olan esnaftan satın alınması,
Kükürt oranı düşük, kalorisi yüksek, kül ve nem oranı düşük kömürlerin tercih edilmesi,
Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu, yanık yağ gibi malzemelerin yakılmaması,
Baca temizliği ve bakımının periyodik olarak yapılması.
Soba yakarken ilk tutuşturma ateşinin üstten yapılması ve sobaya poşetle kömür atılmaması,
Sıvı yakıtlı yanma sistemlerinde kalorifer yakıtı (kal-yak) kullanılması, ham petrol, yanık yağ veya bunların karışımı yakıtların kullanılmaması,
Ulaşım için toplu taşıma araçları veya bisiklet tercih edilmesi,
Motorlu taşıt sahiplerinin egzoz emisyon muayenelerinin zamanında yapılması,


Fırın, kebapçı vb. odun ve odun menşeili yakıt kullanan işletmelerin bacalarından çıkan is, kurum vs için gerekli önlemi almaları ve baca bakımlarını düzenli olarak yaptırmaları, gerekmektedir.

Vatandaşlarımız, ilimizin hava kalitesi ile ilgili bilgileri, ilimizde bulunan hava kalitesi ölçüm istasyonunun anlık, saatlik ve günlük ölçüm verilerini aktarmış olduğu www.havaizleme.gov.tr adresinden öğrenebilirler.

Ayrıca, vatandaşlarımızın alınan önlemlere uymayanları ve uygun olmayan yakıt yakanları Alo 153 zabıta hattına, Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hattına veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 0328 826 15 10 nolu telefonuna ihbar etmeleri hususunda duyarlı olmalarını bekliyoruz.

Havası temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için hava kirliliğinin önlenmesi konusunda, sorumlulukları çerçevesinde tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları ile vatandaşlarımızın daha duyarlı olması ve yukarıda belirtilen önlemleri alması önem arz etmektedir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar