20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Osmaniye’de 7 unsur ulusal envantere alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye’de 7 unsur ulusal envantere alındı
Abone ol
Osmaniye’de SOKÜM envanter çalışmaları neticesinde sunulan 11 unsurdan 7’si ulusal gündeme kaydedilme hakkını elde etti.
Osmaniye’de SOKÜM envanter çalışmaları neticesinde  sunulan 11 unsurdan 7’si ulusal gündeme kaydedilme hakkını elde etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nce Somut olmayan kültürel miras, ulusal envanteri ve yaşayan insan hazineleri ulusal envanter çalışmaları olmak üzere Osmaniye’de de iki türden envanter çalışmaları başlatıldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü (UNESKO) tarafından yapılan sözleşmeye taraf olan Türkiye SOKÜM çalışmalarına başladı.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalarla ilgili oluşturulan tespit kurulu üyelerinin ilk toplantıda belirledikleri önerileri doğrultusunda hazırlanan proje Araştırma ve Eğitim Genel müdürlüğü’ne gönderildi.

Osmaniye ili adına somut olmayan kültürel miras olarak değerlendirilen 8 unsurun (evrakları tam olan 6 unsur ile tespit formunda ayrıntılı bilgi gerektiren  2 unsur) Somut olmayan kültürel miras İl envanterine kaydedilmesi uygun bulundu. İl envanterine alınan 8 unsurdan 7’si ise aynı zamanda ulusal envantere de alındı.

Osmaniye  ili SOKÜM tespit komisyonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur başkanlığında toplanarak, kabul edilen unsurlar, eksik olanlar ile yeni unsurları belirleme çalışmaları yaptı.
İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya, İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Garip Yıl,  Korkut Ata Üniversitesi adına Yard. Doç. Dr. Abdullah Demiral, İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına Musa Aydın, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü adına  Yaşar Sapmaz, Osmaniye Merkez Muhtarlar derneği Başkanı Ahmet Özener, Osmaniye Ozanlar Şairler Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Bardak ve Osmaniye Davulcular Derneği Başkanı Adem Timi katıldı.

İl tespit komisyon üyelerinin birinci toplantısında belirlediği projelerin sonunda İl ve Ulusal envantere uygun görülenler İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur tarafından açıklandı.
Osmaniye ili adına belirlenen unsurlardan; Bayram kömbesi İl envanterine alınırken, Aşıklık geleneği, Göç ateşi, Kök boya kilim dokumacılığı, Sepetçilik, Yağmur duası, Kına töreni, Topaç (kriştek) unsurlarının ise il ve ulusal envantere alındığı bildirildi.

İl tespit komisyonu üyeleri, daha önce sunulan ve eksiklikleri bulunduğu bildirilen; Ahşap boyacılığı, Damat traşı ve Düğünde şaba unsurlarının bir sonraki Uzman Komisyonunun toplantısında değerlendirilmeye alınacağı yönündeki “eksiklerin tamamlanması” için formların en kısa sürede yeniden gönderilmesi kararlaştırıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar