19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5866
EURO34.8097
ALTIN2512.4

Osmaniye yer fıstığını sanayi ürünü haline geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye yer fıstığını sanayi ürünü haline geldi
Abone ol
OSMANİYE Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, Türkiye üretiminin %47’si, işlenmesinin %80’ni ve pazarlanmasının %90’nın ilde yapılan yerfıstığının her geçen gün sanayi ürünü olma yolunda ilerlediğini söyledi.
OSMANİYE Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, Türkiye üretiminin %47’si, işlenmesinin %80’ni ve pazarlanmasının %90’nın ilde yapılan yerfıstığının her geçen gün sanayi ürünü olma yolunda ilerlediğini söyledi.


Pasta, kek ve tatlı çeşitlerinde kullanılmakta olan yerfıstığının artık sadece çerezlik olarak tüketilmediğini belirten Çenet, “Antep fıstığının ve fındığın piyasada çok pahalı olmasından dolayı birçok üründe artık yer fıstığı tercih edilmekte. Sanayi ürünü haline gelen yer fıstığını birçok ürünün içerisinde görebilmekteyiz. 





Çeşitliliğine bakıldığı zaman, kavrulmuş iç fıstık, bunun yanında tuzlu, kaynatılmış ve kabuklu iç fıstık şeklinde piyasaya sürülmekte. Ayrıca, soslu, ezme, unlu mamulleri, çikolatalı yerfıstığı, lokum, krema, ezmesi gibi türlerde yerfıstığı çeşitlerini görebilmekteyiz.” Dedi.


Osmaniye deyince akla yerfıstığının gelmekte olduğunu belirten Başkan Çenet, “Yerfıstığımız birçok sanayi ürününde hammadde olarak kullanılmakta ve yağlı tohumlar arasında dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Pek çok kişi bu işten ekmek yiyip evini geçindirmektedir.” Dedi.


Bölgenin topraklarının çok verimli ve hava şartları da uygun olduğu için yılda iki ürün almanın mümkün olduğunu kaydeden Çenet, “Yerfıstığının yanı sıra zeytincilikte de bugünlerde çok yol kat edildi ve ekim alanları ger gecen gün artmakta. Ayrıca, mısır soya, pamuk ve en çok ta turp üretimi yapılmaktadır. Turpun 70’i Kadirli ilçemizden sağlanmaktadır.” Dedi.


Ticaret Borsasına kayıtlı 320 fıstık işiyle uğraşan üyelerinin olduğunu belirten Çenet, “Bunun 20 tanesi fabrika türünde işletme sahipleri. Ayrıca 150 küçük çaplı esnaf bulunmakta. Yerfıstığının ekiminden hasadına kadar 100 Bine yakın insan geçimini bu işten sağlamakta.” Dedi.


Geçen yıl yerfıstığının 127 bin dekara ekildiğini ve bu yılda çok az bir miktar arttığına değinen Çenet, “Geçen yıl dekar başına 350-450 kilogram ve toplamda 46 bin 870 ton ürün aldık, bu yılda aşağı yukarı aynı verimi beklemekteyiz. Geçen yıl 2,5-3 liraya satılan yer fıstığının bu yıl da aynı fiyattan alıcı bulacağı tahmin ediyoruz.” Dedi.


Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin olan yer fıstığının mutlaka destekleme kapsamına alınması gerektiğini belirten Çenet, “Yerfıstığına sahip çıkılmalı. Destekleme kapsamına alınmalı ki ekimi daha iyi olsun, çiftçinin girdi maliyetleri daha iyi düzeye gelsin. Ekim alanları ve verim artsın.  Artı fıstığın işlenmesinde makineleşme da son teknoloji kullanılmalı, modern depolar oluşmalı. Biz borsa olarak, üyelerimizi çiftçilerimizi yurtdışı gezilerine götürerek, oradaki teknolojiye uygun kendilerini dizayn etmelerini hedefliyoruz”. Dedi.


Yerfıstığında ihracatın çok zayıf olduğunu ve bu konuda da sahipsiz kalındığını kaydeden Borsa Başkanı Sait Çenet, “Yerfıstığı ihracatı çok az yapılmakta ve ithal fıstık girdisi olmakta, buda çiftçimizi çok büyük oranda olumsuz etkilemekte.” Diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar